Personeel Makro vreest voor inkomen door reorganisatie

Zo’n driehonderd werknemers bij groothandelsketen Makro verliezen door een reorganisatie hun huidige baan. Daar staat volgens het bedrijf tegenover dat er 296 nieuwe functies bijkomen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Makro telt zeventien vestigingen in ons land en wil zijn verkooporganisatie veranderen. De medewerkers die boventallig worden verklaard, kunnen solliciteren op een andere functie binnen het bedrijf. “De spanning is om te snijden,’’ zegt een medewerker

Het gaat volgens Makro om 209 voltijdsfuncties die komen te vervallen. Daar staat tegenover dat er 296 nieuwe functies bijkomen. Onder het personeel bestaat de vrees dat Makro de loonkosten probeert te drukken door deze functies in lagere loonschalen onder te brengen.

‘Waarom solliciteren?’

“In één klap wordt de bodem onder je bestaansrecht weggeslagen. Heb je straks nog wel een baan en wat ga je verdienen? En waarom solliciteren op een functie die je al jaren doet? Dat gevoel overheerst,’’ aldus een van de medewerkers, die anoniem wil blijven.

Er ligt een sociaal plan klaar voor de reorganisatie. Dit plan is getekend door vakbonden CNV en De Unie, maar niet door de FNV. “Ik ben weggelopen bij de onderhandelingen, want in de kern deugt het niet wat Makro doet. Het bedrijf kan niet garanderen dat er voor iedereen een passende functie wordt gevonden. En de kans is groot dat honderden mensen straks minder salaris krijgen dan nu, terwijl het werk zeer waarschijnlijk niet verandert. Dat is op z’n minst onfatsoenlijk,’’ vindt FNV-bestuurder Margje van der Woude.

Metro

Bij de groothandel werken 3400 mensen. Makro is het Nederlandse bedrijfsonderdeel van het Duitse moederbedrijf Metro en behaalde het laatste jaar een omzet van 800 miljoen euro. De groothandel die normaliter veel levert aan de horeca, draait al een paar jaar verlies. Afgelopen boekjaar, dat eind september afliep, bedroeg het verlies ruim 45 miljoen euro. Een jaar eerder was het verlies met 55 miljoen euro nog groter.

Eerder deze week werd bekend dat ook supermarktketen Jumbo zijn winkels gaat reorganiseren. Daardoor moeten 4500 medewerkers in 325 winkels de komende maanden van baan veranderen. De functies afdelingschef en eerste medewerker verdwijnen. Jumbo noemt de kans dat er mensen moeten vertrekken klein. Financieel topman Ton van Veen verwacht dat het gaat ‘om maximaal 10 procent van de 4500 mensen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden