Pensioenonderhandelingen worden officieel hervat

De onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel worden officieel hervat. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft vrijdagmiddag de sociale partners uitgenodigd om opnieuw deel te nemen aan het overleg.

De pensioenonderhandelingen klapten eind vorig jaar, omdat de vakbonden vonden dat het kabinet hun te weinig tegemoet was gekomen. De bonden eisen onder meer bevriezing van de AOW-leeftijd op korte termijn en een minder snelle stijging op langere termijn. Ook willen zij een regeling waarbij mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken.

In ruil daarvoor zijn zij bereid akkoord te gaan met een pensioenstelsel waarin het pensioen minder zeker wordt dan nu. Omdat zo’n ‘reëel’ pensioen minder belooft, kunnen er lagere buffers worden aangehouden. Hierdoor kan er in goede tijden eerder worden geïndexeerd, maar wordt er ook eerder gekort als het tegen zit.

Informele sfeer

Hoewel er sindsdien niet werd onderhandeld werden er wel volop gesprekken gevoerd in informele sfeer. Het kabinet bleek bereid te bewegen: de AOW-leeftijd blijft voorlopig vast staan op het huidige niveau van 66 jaar en vier maanden en gaat zodoende niet komend jaar al omhoog naar 66 jaar en 8 maanden. Ook zou er een individuele regeling voor zware beroepen in de maak zijn, die niet leidt tot terugkeer van een verkapte VUT-regeling. Dat laatste is een harde eis van het kabinet.

Koolmees schrijft daarnaast in een brief aan de sociale partners ‘ruimte te zien’ voor een minder stringente koppeling van de stijging van de pensioenleeftijd aan de levensverwachting. Die is nu nog één op één: voor elk extra jaar dat Nederlanders gemiddeld langer leven gaat de pensioenleeftijd met een jaar omhoog.

Te rap

De vakbonden vinden dit tempo veel te rap en willen dat het kabinet de koppeling terugschroeft naar een half jaar langer werken per ‘gewonnen’ levensjaar. Koolmees zegt bereid te zijn ‘nadere afspraken’ te maken, maar dan wel binnen een ‘totaalpakket aan afspraken’.

De vakbonden zetten de afgelopen week hun eisen kracht bij met een landelijke ov-staking en een actiedag. De verwachting was toen al echter dat hervatting van de onderhandelingen aanstaande was. De tijd dringt: zonder akkoord wordt op 1 juli aanstaande de AOW-leeftijdsverhoging naar 66 jaar en 8 maanden aangekondigd. Volgens de wet moet dit een half jaar van tevoren gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden