Plus

Pensioenfondsen: ‘Komende jaren korten op pensioenen door strengere regels’

Volgens twee van de grootste pensioenfondsen van Nederland, ABP en MPT, zijn de pensioenen van miljoenen Nederlanders in gevaar. Door de lage rente en strengere regels dreigen de komende jaren kortingen.

Peet Vogels
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Han Busker, voorzitter van de FNV, tijdens de presentatie van de vernieuwing van het pensioenstelsel.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Han Busker, voorzitter van de FNV, tijdens de presentatie van de vernieuwing van het pensioenstelsel.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

ABP en PMT vinden dat minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees te positief is over de overgang naar een nieuw pensioenstelsel in 2026. “Hij schetst het beeld dat we zonder kleerscheuren overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Maar ik zie dat het juist zeer realistisch is dat we de komende jaren moeten korten op de pensioenen. Dat hoor ik ook bij de andere grote fondsen PFZW, PME en Bpf Bouw,” zegt Terry Troost, voorzitter van PMT, het pensioenfonds voor de metaal.

De vijf grootste fondsen hebben in totaal acht miljoen deelnemers. “Volgens de huidige regels is de kans op verlaging de komende jaren reëel,” zegt Corien Wortmann, voorzitter van ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland. “Wij herkennen ons niet in het positieve beeld dat Koolmees schetst.”

Precair

De financiële situatie is precair bij veel fondsen. Dit jaar hebben vrijwel alle bedrijfstakpensioenfondsen de premie voor hun deelnemers verhoogd.

Tegelijkertijd is de pensioenopbouw bij sommige pensioenfondsen verlaagd. Deelnemers betalen meer geld voor hun pensioen. En daar dreigt nog een verlaging overheen te komen de komende jaren. Zeker omdat de regels de komende jaren strenger worden. Voor PMT betekent dat bijvoorbeeld dat er al 14 procent meer geld achter de hand moet worden gehouden.

Rendementen

“De afgelopen tien jaar hebben we prachtige rendementen gemaakt. De afgelopen drie jaar al 100 miljard euro. We hebben het grootste fondsvermogen ooit, maar toch kunnen we al tien jaar lang de pensioenen niet verhogen,” schetst ABP-voorzitter Corien Wortmann de situatie.

In het nieuwe stelsel mogen de pensioenen wel verhoogd worden als de rendementen goed zijn. ABP en PMT willen dat in de periode tot 2026 vast met die regels gewerkt wordt. “Dan weten we zeker dat we geen onnodige kortingen hoeven door te voeren,” zegt Troost. “Kortingen zijn niet uitgesloten. We kunnen de pensioenen verhogen als het goed gaat, maar moeten ze ook korten als het minder gaat. Maar per saldo zal het beter voor onze deelnemers uitpakken, verwachten wij.”

Wortmann roept minister Koolmees op om snel werk te maken van de aanpassing van de regels. “De minister heeft gezegd dat hij met nadere regels komt voor de overgangsperiode tot 2026. Maak daar haast mee, dan kunnen wij onze deelnemers duidelijkheid geven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden