Penningmeester Denk stapt op, conflict ettert door

De penningmeester van het partijbestuur van Denk is opgestapt. Daarmee verdiept de crisis in de partij zich verder.

Hans van Soest
Farid Azarkan. Beeld ANP
Farid Azarkan.Beeld ANP

Het rommelt al langer bij Denk. Fractievoorzitter Farid Azarkan wil dat zijn collega-Kamerlid en tevens partijvoorzitter Selçük Öztürk een stap opzij doet. Die laatste weigert dat echter en wil dat de leden op een volgend congres zich uitspreken over de toekomst van de partij.

Azarkan op zijn beurt vindt dat Öztürk partij is in het conflict waardoor Denk momenteel wordt verscheurd en daarom niet ook nog voorzitter kan zijn. Nu de penningmeester van het partijbestuur vrijdag is opgestapt, mag Öztürk volgens Azarkan geen beslissingen meer nemen.

In een persbericht dat hij namens de Denkfractie heeft uitgedaan, wijst hij erop dat in de statuten van de partij staat dat het partijbestuur uit minimaal drie personen moet bestaan. Nu zijn dat er nog maar twee. Daardoor zou het overgebleven partijbestuur geen besluiten meer mogen nemen en geen financiële verplichtingen mogen aangaan.

Wie is de baas?

Inmiddels is onduidelijk wie er nog de baas is binnen de partij. Behalve Azarkan heeft ook de jongerenbeweging Öztürk opgeroepen zijn functie neer te leggen. Azarkan daarentegen lijkt ook nog niet voldoende machtsbasis te hebben in de partij om zichzelf als leider te betitelen.

Öztürk wijst erop dat er in de statuten van de partij ook staat dat – indien het aantal bestuursleden onder het minimum van drie is gedaald – het bestuur gewoon bevoegd blijft en een nieuwe ledenvergadering zal uitschrijven. De overgebleven bestuursleden kunnen daarom gewoon doorgaan. Op de eerstvolgende ledenvergadering van 6 juni zal de kwestie van de ‘open plaatsen’ in het bestuur worden voorgelegd aan de achterban.

Vertrek Kuzu

De partij wordt gespleten door een interne ruzie tussen de drie Kamerleden van Denk. Die kwam aan de oppervlakte nadat voormalig fractievoorzitter Tunahan Kuzu vorige maand onverwacht aankondigde niet meer terug te willen keren in de Tweede Kamer na de volgende verkiezingen. Al snel onthulde HP/De Tijd dat Kuzu dat zou hebben gedaan omdat hij door een vrouw werd beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag.

Na de publicatie onthulden de overige twee Kamerleden dat Kuzu in het verleden een buitenechtelijke relatie had gehad met de dame in kwestie, waarna hij in 2018 korte tijd zijn fractievoorzitterschap aan Azarkan moest overdragen. Daarop werd Kuzu weer boos en beschuldigde hij Öztürk in een open brief van ‘broedermoord’.

Onafhankelijk onderzoek

Inmiddels heeft Öztürk als partijvoorzitter bureau Berenschot ingeschakeld om een ‘breed en onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de ontstane situatie binnen Denk’. Leden van de partij hebben vanaf vandaag een week de tijd om invloed uit te oefenen op datgene wat Berenschot precies gaat onderzoeken. Zij kunnen onderwerpen en vragen aandragen. Het onderzoek moet klaar zijn voor de ledenvergadering die staat gepland op 6 juni.

Azarkan vindt echter dat een nieuw bestuur zo’n onderzoek zou moeten instellen. Eerder zei Azarkan te vrezen dat dit conflict het einde zal betekenen van Denk. Overigens zijn alle drie nog steeds gewoon Kamerlid en zitten ze nog in dezelfde fractie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden