Nieuws

Peiling: meeste Nederlanders vrezen gevolgen klimaatverandering

Een meerderheid van de Nederlanders maakt zich zorgen over klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor Nederland. Dat blijkt uit een peiling die de NOS in aanloop naar de klimaattop in Glasgow liet uitvoeren door onderzoeksbureau Ipsos.

Het Parool
Brandweermannen proberen een bosbrand op Malaga onder controle te krijgen.  Beeld AP
Brandweermannen proberen een bosbrand op Malaga onder controle te krijgen.Beeld AP

Ruim twee derde (69 procent) maakt zich zorgen over de opwarming van de planeet. Als het gaat om consequenties in eigen land leven er zorgen onder 59 procent van de Nederlanders.

In het Schotse Glasgow zijn regeringsleiders de komende dagen bijeen om oplossingen voor de klimaatcrisis te bespreken. Volgens Ipsos, dat tussen 14 en 18 oktober een naar eigen zeggen representatieve steekproef met ruim duizend kiesgerechtigden uitvoerde, vinden de meeste Nederlanders (69 procent) klimaatoverleg op internationaal niveau positief. Maar een kleine groep (11 procent) denkt dat dergelijk overleg ook daadwerkelijk harde maatregelen oplevert. Een meerderheid (56 procent) is van mening dat Nederland weinig invloed heeft op klimaatverandering wereldwijd.

Ruim de helft (58 procent) van de respondenten gelooft dat er nog tijd is om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. 15 procent is minder optimistisch en denkt dat het daar te laat voor is. Het zijn met name jongeren die vinden dat Nederland internationaal ‘voorop moet lopen’ qua klimaatbeleid. Waar 43 procent van de mensen tussen 18 en 34 jaar oud die mening heeft, is dat met 21 procent meer dan de helft minder onder 55-plussers.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden