Pech voor de evenementenbranche: rechter zet geen streep door coronaregels

Pech voor de evenementenbranche: nachtclubs moeten voorlopig vasthouden aan de regel van 75 procent van de bezoekerscapaciteit en moeten de deur om middernacht sluiten. Dat heeft de rechter bepaald in het kort geding dat de evenementenbranche aanspande tegen de overheid.

Marlies van Leeuwen
null Beeld ANP
Beeld ANP

De noodzaak van de genomen maatregelen voor binnenevenementen is door de overheid uitgelegd en die uitleg is ‘niet onbegrijpelijk’, zegt de rechtbank in Den Haag. De rechter zegt, net als bij vorige kort gedingen over de coronamaatregelen, dat zij zich ‘terughoudend moet opstellen’. Alleen als het beleid niet redelijk zou zijn, dan vindt de rechter dat er ingegrepen moet worden. Dat is nu niet het geval, stelt de rechtbank, want de adviezen uit de Fieldlabonderzoeken zijn door het OMT meegenomen.

‘Dat heeft geleid tot een besluit tot stapsgewijze versoepelingen met afschaffen van de anderhalvemetermaatregel, maar met aanvullende maatregelen voor binnenevenementen. Dat leidt niet tot ongerechtvaardigd onderscheid met andere branches,’ schrijft de rechter in de uitspraak.

Tik op de vingers

De sector spande een kort geding aan in de hoop dat de Nederlandse staat een halt werd toegeroepen bij de invoering van de coronamaatregelen die vanaf afgelopen zaterdag voor evenementen binnen gelden. “We vragen de rechter de Staat een spreekwoordelijke tik op de vingers te geven,” zei de advocaat vorige week vrijdag in de rechtbank in Den Haag tijdens het kort geding tegen de overheid.

Twintig partijen wilden af van de nieuwe regel om bij evenementen binnen maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit toe te laten. Ook waren ze het niet eens met de verplichte sluitingstijd om middernacht. Volgens Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO mag de Staat geen capaciteitsbeperking of een nachtsluiting opleggen aan hun evenementen. “We schaffen de anderhalve meter af, maar een evenement organiseren in een bubbel kan niet,” zei de raadsman.

De branche had vooraf coronaminister Hugo de Jonge gewaarschuwd dat capaciteitsbeperking geen optie is, omdat evenementen dan niet rendabel zijn en niet door kunnen gaan. Volgens de advocaat van de eisers is het deurbeleid het allerbelangrijkste om evenementen veilig te laten verlopen. “Het gaat erom dat ze door de test komen. Als bezoekers eenmaal binnen zijn, maakt het niet uit of de zaal 100 procent of 75 procent is gevuld of dat het evenement tot na middernacht doorgaat.”

Beperkingen

De landsadvocaat bracht daartegen in dat de coronapandemie nog niet voorbij is en de daling van het aantal ziekenhuisopnames en de besmettingscijfers stagneert. “De versoepelingen zijn alleen mogelijk wanneer dit stapsgewijs en onderbouwd gebeurt. Dan valt gemakkelijk in te grijpen.” Daarom heeft de overheid nog beperkingen opgelegd bij activiteiten in binnenlocaties waar de kans op besmettingen het hoogst is, zei hij.

Buitenevenementen zijn niet langer gebonden aan een maximaal aantal bezoekers en een sluitingstijd, net als geplaceerde evenementen binnen. Zonder vaste zitplaats geldt binnen een bezoekerscapaciteit van maximaal 75 procent en moet het evenement om middernacht stoppen.

Jasper Goossen van Unmute Us, bekend van de protestmarsen, wees de rechter erop dat het organiseren van concerten een lange voorbereidingstijd vergt. “We zijn geen branche die je aan en uit kunt zetten.” Het boeken van artiesten is een groot probleem, zegt hij. “Artiesten willen zekerheid. Nederland is binnen Europa de grootste onzekerheid. Er gaat een heleboel gecanceld worden, omdat het niet rendabel is.”

Reactie Unmute Us en ID&T

Unmute Us is teleurgesteld in de uitkomst en denkt na over vervolgstappen. “We hoopten op iets anders, maar wij zullen blijven strijden voor het behoud van onze sector,” zegt initiatiefnemer Jasper Goossen. Hij vervolgt: “Het is frustrerend dat de rechter onze onderzoeksresultaten blijkbaar niet kan laten opwegen tegen willekeurige adviezen en besluiten van het OMT en het kabinet.”

Festivalorganisator ID&T meldt: “De allerlaatste stap zou zijn dat de 1,5 meter eraf zou gaan. Nu zijn wij de allerlaatste stap. Wat moet er nog gebeuren voordat onze sector weer volledig open mag, net zoals de rest van de maatschappij?”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden