Passagiers moeten mondkapjes op tijdens vlucht en op luchthaven

Vliegtuigpassagiers moeten een niet-medisch mondkapje dragen tijdens de vlucht en op plekken waar geen 1, 5 meter afstand kan worden gehouden, zoals tijdens het inchecken, de veiligheidscontrole en het boarden.

Het Parool
Een passagier met mondkapje in een verlaten vertrekhal op Schiphol. Beeld ANP
Een passagier met mondkapje in een verlaten vertrekhal op Schiphol.Beeld ANP

De luchtvaartsector heeft de aanvullende maatregelen genomen om de risico’s op een besmetting met het coronavirus zo veel mogelijk te beperken, schrijven de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Luchtvaartmaatschappijen hadden de mondkapjes al verplicht gesteld voor reizigers tijdens de vlucht. Volgens Van Nieuwenhuizen hebben vliegtuigen een speciale ventilatie die de lucht in de cabine steeds ververst. Ook dat helpt het besmettingsrisico te verkleinen. Daarnaast gelden strenge regels en voorwaarden om te mogen vliegen. Wie klachten heeft, komt het vliegtuig niet in. Verdere maatregelen zijn volgens het kabinet dan ook niet nodig.

Mocht er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een besmetting zijn aan boord, dan is bron- en contactonderzoek mogelijk, aangezien precies wordt bijgehouden wie op welke stoel zat. “Dit alles maakt dat de luchtvaart volgens het kabinet op een verantwoorde manier kan opschalen.”

Er rezen veel vragen rond de gezondheid van vliegtuigpassagiers, waarna de Kamer het Rijksinstituut om aanvullend advies vroeg. Het wekte veel verbazing dat allerlei regels en beperkingen gelden voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer, culturele instellingen en de horeca, maar niet voor de luchtvaart. Volgens het RIVM blijven de risico’s beperkt als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Het contact tussen passagiers en bemanning moet worden beperkt, bijvoorbeeld door een mondkapje te dragen.

‘Het verdient uitleg’

De Kamer wilde snel advies, omdat vanaf 15 juni binnen Europa weer meer gereisd kan worden en het vliegverkeer weer zal toenemen. Regeringspartij D66 is blij dat ook in vliegtuigen en op luchthavens een mondkapjesplicht gaat gelden om het risico van verspreiding van het nieuwe coronavirus te verkleinen.

Tweede Kamerlid Jan Paternotte vindt het wel opmerkelijk dat gezondheidsinstituut RIVM kennelijk veel vertrouwen stelt in de ventilatiesystemen in vliegtuigen, zonder dat daar wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. “Dat verdient uitleg,” zegt hij.

Paternotte wijst erop dat de Europese buitengrenzen nu nog gesloten zijn. “Dus ook voor landen als Brazilië en de Verenigde Staten waar nu het epicentrum van de pandemie zit.” Maar daar kan al op 1 juli verandering in komen. Voor die tijd moet volgens hem nader onderzocht worden ‘of die ventilatiesystemen inderdaad het besmettingsrisico minimaal maken’.

Waarom de lucht in een vliegtuig ‘schoner’ is dan de lucht in een theater

Als het aan de vliegmaatschappijen ligt, stappen we liever vandaag dan morgen weer massaal in het vliegtuig. Maar is dat wel veilig? En is er eigenlijk wel verschil tussen het vliegtuig en een theater? Lees verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden