Pas op: je schoonfamilie maakt je darmen van slag

Mensen die kerst vieren met hun schoonfamilie, krijgen daar stress van.

Marleen Luijt
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat is te zien aan hun darmflora, stellen onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum en de Vrije Universiteit Amsterdam. Dat de bacteriën in de war raken, ligt niet aan de geserveerde gerechten.

Het onderzoek begon als een gein­tje, maar leidde tot een publicatie in het wetenschappelijke magazine Humane Microbiome Journal.

“Twee jaar geleden opperde mijn collega Kristien Bouter dat het leuk zou zijn om de rol van schoonouders mee te nemen in een studie omdat kerstbezoek erom bekend staat stress te veroorzaken,” aldus promovendus Nicolien de Clercq in een toelichting. Die publicatie – uit augustus – werd gisteren door de ziekenhuizen gevierd.

Er bleken 24 collega’s bereid als proefpersonen te dienen: ze leverden voor kerst een potje met poep in en op ‘derde kerstdag’ opnieuw. Het ging om twee groepen: collega’s die naar hun schoonfamilie gingen en collega’s die de familie van hun partner niet zagen.

Opvallend resultaat. “Bij mensen die bij schoonouders waren geweest, zagen we een daling van een bepaalde soort bacterie, de ruminococcus, in de darmen. Het vermoeden bestaat dat deze bacteriesoort tegen depressies beschermt.”

Bij muizen is al eerder aangetoond dat een laag aandeel van de bacteriesoort samengaat met neerslachtigheid, aldus De Clercq.

Om een oorzakelijk verband aan te tonen moet het effect omkeerbaar zijn, door darmbacteriën van gezonde mensen te transplanteren in proefpersonen die getroffen zijn door neerslachtigheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden