PlusNieuws

Partijen Marengoproces staan stil bij moord op Peter R. de Vries

De rechtbank Amsterdam, het Openbaar Ministerie en de advocaten van de kroongetuige stonden bij de eerste zitting van het Marengoproces na de moord op Peter R. de Vries stil bij diens overlijden.

“Zijn dood heeft ons geschokt,” liet de voorzitter bij aanvang van het proces op zakelijke toon weten. “Peter R. de Vries was een betrokken journalist die gedurende tientallen jaren vele zittingen van de Amsterdamse rechtbank heeft bijgewoond. We betuigen ons medeleven aan zijn familie, zijn naasten en collega-journalisten.”

De voorzitter richtte zich ook tot kroongetuige Nabil B. “De moord op De Vries raakt u, meneer B. Hij was uw vertrouwensman. Verschrikkelijk dat de derde persoon in uw omgeving is doodgeschoten. Meneer (Peter) Schouten: voor u was de heer De Vries behalve een collega een goede vriend. Ook van andere advocaten hebben we begrepen dat de moord bij hen hard is aangekomen.”

Onno de Jong, een van de twee advocaten van kroongetuige Nabil B., stond ook stil bij de moord op de Vries: “U zult zich kunnen voorstellen dat de moord op een lid van ons verdedigingsteam op ons, en zeker ook op de kroongetuige, een enorme impact heeft,” zegt De Jong. “Het is bewonderenswaardig hoe hij als een feniks uit zijn as is herrezen.”

“Was ik verdachte, dan had ik afgetekend voor afstand. Was ik getuige, dan beriep ik me op mijn verschoningsrecht. Dit is het meest verziekte en vergiftigde proces ooit,” benadrukte De Jong. “Toch zitten we hier vandaag. Niet meer compleet. Nooit meer compleet. Maar we moeten door. Voor de heer Nabil B. is het de derde keer.”

De advocaat verwees naar het artikel in Het Parool van zaterdag over de grauwsluier die over het proces Marengo hangt en met de vraag of het proces wel in deze vorm verder kan. “Critici menen dat uw rechtbank de zaak niet strak leidt en dat de zaak kapot is. Als dat al zo zou zijn, wat is dat dan: kapot? Dit proces gaat altijd door, al hangen er tien sluiers omheen.” De Jong heeft ook een klemmende oproep: “Wij zeggen wel: het is tijd voor u als rechtbank om op te staan. Het is tijd om te laten zien waar de rechtelijke macht staat. Het is tijd niets meer te dulden wat de zaak kan ondermijnen. Het is tijd alle betrokkenen te tonen dat de rechtbank zich niet laat intimideren.”

“Wij gaan weer aan het werk en wij doen dit met heel grote tegenzin,” aldus De Jong. “Op persoonlijke titel: Ik zou hier niet meer willen zijn. Ik zou u allen niet meer willen zien. Maar wij zijn er, en zullen er alles aan doen dit proces tot een goed einde te brengen.”

Ook het Openbaar Ministerie ging in op de moord op De Vries. “Het overlijden van de heer De Vries en de manier waarop heeft een grote impact,” aldus de officier van Justitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden