Partij voor de Dieren blij met zes zetels, hoopt op nog meer

De Partij voor de Dieren (PvdD) hoopte vooraf openlijk op acht tot zelfs tien zetels, het worden er voorlopig 6. Toch heerst er grote tevredenheid bij de partij die niet lang geleden boegbeeld Marianne Thieme zag vertrekken en kampte met intern gedoe.

David Bremmer
Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) dinsdag tijdens het verkiezingsdebat van de kleinere fracties bij de NOS.  Beeld ANP
Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) dinsdag tijdens het verkiezingsdebat van de kleinere fracties bij de NOS.Beeld ANP

Een bescheiden applausje klinkt in het Theater aan het Spui in Den Haag als de eerste exitpoll bekend wordt. Aan het begin van de avond zeggen Christine Teunissen en Leonie Vestering - nummers twee en drie op de lijst - op zeker tien zetels te hopen, dubbel zoveel als bij de vorige verkiezingen in 2017. Ook lijsttrekker Esther Ouwehand ging vooraf voor acht zetels.

Met de voorspelde 6, in lijn met recente peilingen, is iedereen echter voorzichtig tevreden. “We staan op winst en er kan bovendien nog veel gebeuren,” zegt Teunissen, de nummer twee op de lijst. “Er kunnen nog gemakkelijk twee zetels bij komen.”

De zetels zijn het resultaat van een intelligente campagne, waarin lijsttrekker Esther Ouwehand in vrijwel alle tv- en radioprogramma's te zien was en scoorde met haar rustige, gedecideerde optreden. Dankzij het klimaatstandpunt wist de PvdD bovendien kiezers van GroenLinks en D66 weg te snoepen. Ouwehand zal later vandaag speechen. “Esther heeft het fantastisch gedaan,” zwaait partijvoorzitter Ruud van der Velden de lijsttrekker lof toe. Hij meldt dat de PvdD inmiddels al 22.000 leden telt.

Extra glans

Een extra boost volgde door een megagift van 350.000 euro van techmiljonair Steven Schuurman. Schuurman wilde de PvdD belonen voor het feit dat de partij al jaren thema's als duurzaamheid en dierenwelzijn op de politieke agenda krijgt. De partij wist verder net als bij vorige verkiezingen een aantal bekende Nederlanders, zoals Anton Corbijn en Babette van Veen, als lijstduwer te laten fungeren.

Het resultaat krijgt extra glans nu de partij tot voor kort door interne problemen werd geplaagd. Kamerlid Femke Merel van Kooten stapte in augustus 2019 op uit onvrede met de koers van de partij. Ze sprak van een angstcultuur, waarbij partijmedewerkers werden uitgebuit. Ook mochten Kamerleden zich volgens Van Kooten niet bezighouden met ‘futiele mensendingen’.

Interne problemen voorbij

Enkele maanden later werd partijvoorzitter Sebastiaan Wolswinkel geroyeerd omdat hij ‘stelselmatig bestuursbesluiten naast zich neer zou leggen’. Vrijwel tegelijkertijd gaf partijoprichtster en fractievoorzitter Marianne Thieme er de brui aan ‘zodat er de komende anderhalf jaar, tot de volgende verkiezingen, kan worden gewerkt aan mijn opvolging.’ Ze heeft zich sindsdien niet meer laten zien, hoewel ze nog wel de vijftigste en laatste plaats van de PvdD-kieslijst vult.

De interne problemen lijken echter mede door het uitbreken van de coronacrisis van ver terug. ‘De dieren’ zijn inmiddels weer helemaal terug, partijstrateeg Niko Kofferman sloot zelfs tien zetels niet uit.

Voorvrouw Ouwehand sprak afgelopen weken verder de wens uit om mee te regeren, iets dat onder Thieme altijd ondenkbaar leek. Hoe realistisch de ambitie is, blijft de vraag. Helemaal nu de PvdD minimaal een halvering van de veestapel eist. Voor partijen als VVD, CDA en CU lijkt dat bij voorbaat een brug te ver.

Zoete overwinning

De overwinning smaakt voor lijsttrekker Esther Ouwehand desalniettemin zoet. Jarenlang was ze de nummer twee naast stemmenkanon Thieme, nu bewijst ze het ook alleen te kunnen.

Het had bovendien weinig gescheeld of Ouwehand was al lang uit Den Haag vertrokken. Bij de Tweede Kamer verkiezingen van 2010 werd de Katwijkse door Thieme en het partijbestuur van de lijst geweerd. De partijleden, waar Ouwehand altijd goed lag, floten het kader terug. Thieme en Ouwehand legden daarop hun ruzie bij, de oorzaak is nooit naar buiten gekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden