Nieuws

Paroolcolumnist Lale Gül krijgt Pim Fortuynprijs op 20ste sterfdag naamgever

Schrijfster en Paroolcolumnist Lale Gül is de winnaar van de Pim Fortuynprijs. Dat heeft juryvoorzitter Simon Fortuyn bekendgemaakt op het symposium ‘Verdraagzaamheid versus vrijheid van meningsuiting’, ter gelegenheid van de twintigste sterfdag van zijn broer.

Het Parool
 Lale Gül. Beeld ANP
Lale Gül.Beeld ANP

Politicus Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord op het Mediapark in Hilversum. Twintig jaar na zijn dood spreekt hij nog altijd tot de verbeelding bij een groot deel van de bevolking.

De jury prijst de Turks-Nederlandse Gül (24) om haar debuutroman Ik ga leven, waarin ze schrijft over de beklemming die zij ervaarde bij het opgroeien in een streng-islamitisch gezin. “Daarvoor is moed nodig,” aldus de jury. “Er zijn weinig schrijvers die hun eigen culturele en religieuze achtergrond durven te bekritiseren.” Na publicatie werd Gül overstelpt met haatberichten en doodsbedreigingen.

‘Een onbevreesde intellectueel’

Maar, stelt de jury: “Lale is een onbevreesde intellectueel. Belangrijke thema’s als keuzevrijheid voor vrouwen en de achterstand ten opzichte van mannen beschrijft ze vanuit haar eigen ervaring en ze schuwt de soms pijnlijke realiteit niet.”

De Pim Fortuyn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die volgens de organisatie strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat. De prijs bestaat uit een wisselbokaal, die dit jaar voor de zevende keer wordt uitgereikt. Anders dan anders waren er dit jaar geen andere genomineerden.

Vorig jaar ging de prijs naar tv-presentatrice en columniste Fidan Ekiz. Gül was toen een van de genomineerden. De jury van de Pim Fortuynprijs bestaat naast voorzitter Simon Fortuyn uit JA21-fractieleider Joost Eerdmans, hoogleraar en publicist Afshin Ellian en psychiater en columniste Esther van Fenema.

Honderden mensen herdenken Pim Fortuyn in Rotterdam

Ongeveer vierhonderd mensen hebben vrijdag in Rotterdam de moord op politicus Pim Fortuyn twintig jaar geleden herdacht. Iets na 17.30 uur liep de stoet mensen van het voormalige huis van Fortuyn aan het G.W. Burgerplein via het stadhuis aan de Coolsingel naar het standbeeld van de politicus op de Pim Fortuynplaats.

De deelnemers aan de tocht hielden om 18.06 twee minuten stilte bij het standbeeld van Fortuyn. Op dat tijdstip schoot Volkert van der G. de politicus op het Mediapark in Hilversum dood. Bij het standbeeld werden bloemen gelegd en hielden meerdere mensen een toespraak, onder wie Simon Fortuyn.

De twee minuten stilte werden verstoord door een groep mensen die begon te roepen naar de mensen die Fortuyn aan het herdenken waren. Daarbij kwam het tot een confrontatie, waarbij zeker een gewonde viel. De politie heeft twee mensen opgepakt voor ordeverstoring, zij zitten nog vast.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden