Nieuws

Papa schroeft de zorg voor de kinderen weer terug

Vaders geven aan minder zorgtaken op zich te nemen dan aan het begin van de lockdown. Daarmee is de verdeling van zorg voor kinderen weer net zo ongelijk als voor de coronacrisis.

Daan van Acht
null Beeld Getty
Beeld Getty

Dat blijkt uit langlopend onderzoek van de Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en Radboud Universiteit.

Tijdens de lockdown in april zei 22 procent van de vaders dat ze tijdens de coronacrisis meer voor hun kinderen zijn gaan zorgen. In juni nam dit zelfs toe tot 31 procent, maar daarna werd de trend gekeerd, zegt hoofd­onderzoeker Mara Yerkes (Universiteit Utrecht). In november, het laatste meetmoment, gaf nog maar 18 procent van de vaders aan meer zorgtaken op zich te hebben genomen.

Lichtpuntjes

Een andere opvallende conclusie: het aantal gezinnen dat aangeeft de zorgtaken gelijk te verdelen, is na een lichte stijging in juni en september weer terug bij af. Volgens Yerkes duidt dit op de sterk ingesleten zorgpatronen en wijst dit op het in Nederland populaire ‘anderhalfverdienersmodel’.

Yerkes: “Onderzoeker Wil Portegijs van het Sociaal en Cultureel Planbureau, die verder niet betrokken is bij het onderzoek, legt het heel goed uit: vaders zijn van oudsher de kostwinners, moeders zorgen voor de kinderen en werken vooral in deeltijd. Daar is de hele samenleving op ingericht. Die patronen doorbreek je niet zomaar.”

Er zijn volgens Yerkes wel mogelijke lichtpuntjes. Zo was het laatste meetmoment net voor de nieuwe, strenge lockdown in december. Het zou zomaar kunnen dat na het sluiten van de scholen en kinderopvang vaders weer meer zorgtaken voor hun rekening zijn gaan nemen. Bovendien wil Yerkes zich verder focussen op die 18 procent vaders die aangeeft nog steeds meer te zorgen. Wellicht is dat een stabiele groep die zich structureel meer om de kinderen bekommert.

Moeders ervaren meer werkdruk door coronacrisis dan vaders

Moeders voelen een hogere werkdruk door de coronacrisis dan vaders, zo blijkt uit hetzelfde lopende onderzoek van de drie universiteiten. Van de ondervraagde moeders ervoer in april en juni 40 procent een hogere werkdruk dan voor de coronacrisis. In november was dit 42 procent.

Ook vaders ervaren meer werkdruk in vergelijking met voor de coronacrisis, maar het percentage ligt wel een stuk lager. Tijdens de eerste lockdown in april zei 31 procent van de vaders meer werkdruk te voelen. Dit percentage daalde verder tot 26 procent in juni en 27 procent in september, maar steeg in november weer naar 31 procent.

De verschillen in de ervaren werkdruk bij moeders zijn groter dan die bij vaders. Dat het percentage ouders dat een hogere werkdruk ervaart hoog blijft, is zorgelijk volgens Stéfanie André (Radboud Universiteit) en Roos van der Zwan (NIDI). Een hoge werkdruk betekent namelijk weinig ruimte voor herstel, waardoor op de lange termijn de kans op overspannenheid aanzienlijk groter wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden