Pandemie dwingt ongedocumenteerden terug te keren naar huis

De coronapandemie dwingt ongedocumenteerde migranten Nederland te verlaten. Omdat er geen werk meer voor ze is, reizen ze met hulp van terugkeerorganisaties naar hun land van herkomst.

Cyril Rosman
Het gaat vaak om mensen zonder verblijfsstatus die in de schoonmaak of in restaurants werkten. Beeld ANP XTRA
Het gaat vaak om mensen zonder verblijfsstatus die in de schoonmaak of in restaurants werkten.Beeld ANP XTRA

Dat blijkt uit de jaarcijfers van IOM (Internationale Organisatie voor Migratie), in Nederland de grootste organisatie die zich bezighoudt met de vrijwillige terugkeer van afgewezen asielzoekers en irreguliere migranten.

Door alle reisbeperkingen vanwege het coronavirus heeft de organisatie in 2020 veel minder mensen geholpen bij terugkeer dan het jaar ervoor: 1815 tegenover 3035. Die daling komt ook doordat afgelopen jaar de asielinstroom lager was. Toch zag IOM veel ongedocumenteerde migranten terugkeren. Zo gingen 182 Brazilianen terug, tegenover 105 in 2019. Ook keerden 100 Indonesiërs zonder verblijfspapieren terug, ongeveer evenveel als in 2019, een jaar zonder reisbeperkingen.

Schoonmakers en keukenhulpen

“Het gaat vaak om mensen zonder verblijfsstatus die bijvoorbeeld in de schoonmaak of in restaurants werkten. Die hadden door de coronacrisis opeens geen werk meer, raakten daardoor in de problemen waarna ze bij ons een verzoek indienden voor hulp bij terugkeer,” zegt Pieter Maas van IOM. “Doordat er veel minder normale vluchten waren, hebben we met name tussen april en augustus veel gebruik gemaakt van repatriëringsvluchten die zijn geregeld door ambassades.” Dat gebeurde in totaal 130 keer.

De coronaregels zorgen ook voor praktische problemen. Enkele keren werd een terugkeerder vlak voor vertrek positief getest op corona. Die kon dan niet zo maar met het openbaar vervoer terug naar hun opvangplek. “We hebben een keer ter plekke een opvangplek voor iemand moeten regelen zodat die persoon daar in quarantaine kon.”

Albanezen

Albanezen vormden in 2020, net als een jaar eerder, de grootste groep. In 2020 gingen via IOM 280 Albanezen terug naar hun land, in 2019 waren dat er 467. Het ging vooral om migranten die in Nederland werden tegengehouden terwijl ze in vrachtwagens op weg waren naar Engeland, zogenoemde ‘inklimmers’.

Migranten en afgewezen asielzoekers die kiezen voor vrijwillige terugkeer via IOM komen in aanmerking voor hulp bij het verkrijgen van de juiste documenten, het regelen van de reis, financiële hulp en eventueel hulp bij reïntegratie in hun land van herkomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden