Overzicht

Overzicht maatregelen: Lockdown blijft gelden, avondklok begint om 22.00 uur

De persconferentie van Rutte en De Jonge van dinsdagavond gaf weinig reden om te juichen. De meeste coronamaatregelen zijn verlengd tot in ieder geval 20 april. Toch veranderde er ook het een en ander. Een overzicht.

Het Parool
Zwemlessen worden waarschijnlijk na 15 maart wel weer toegestaan. Beeld ANP
Zwemlessen worden waarschijnlijk na 15 maart wel weer toegestaan.Beeld ANP

Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 20 april, dus ook de avondklok en bezoekbeperkingen:

Avondklok en bezoekbeperkingen

- Vanaf woensdag 31 maart geldt de avondklok vanaf 22.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends. Eerder ging de avondklok om 21.00 uur in. Omdat het steeds langer licht blijft, wordt de avondklok met een uurtje verlaat. Winkels die levensmiddelen verkopen kunnen vanaf dat moment tot 21.45 uur open blijven.
- Studenten en docenten die praktijklessen volgen en volwassenenonderwijs in het examenjaar blijven uitgezonderd van de avondklok.
- Ontvang thuis maximaal één persoon per dag.

Reizen

- Blijf zoveel mogelijk thuis.
- Het negatieve reisadvies voor het buitenland wordt verlengd tot 15 mei, tenzij reizen echt noodzakelijk is. Dat geldt ook in de meivakantie.
- In april start het kabinet met proefreizen naar het buitenland, om te onderzoeken hoe Nederlanders op termijn weer veilig op vakantie kunnen.

Vanaf dinsdag 16 maart golden de volgende aanpassingen, die blijven van kracht:

Zwemles

- Zwemles is mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar, zodat zij hun A-, B- of C-diploma kunnen halen.

Winkelen op afspraak

- Bij winkelen op afspraak geldt voor winkels dat er twee klanten per verdieping binnen mogen zijn of één klant per 25 vierkante meter. Allemaal op 1,5 meter afstand van elkaar. Maximaal mogen er vijftig klanten tegelijk in de winkel zijn.
- Nog steeds geldt de regel dat mensen minimaal vier uur van tevoren een afspraak moeten maken en dat de winkel werkt met tijdvakken van minimaal tien minuten.

Sporten

- Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal vier mensen sporten. Voorwaarden is wel dat zij 1,5 meter afstand houden. Tot en met 26 jaar was sporten bij sportaccommodaties al toegestaan, in teamverband zonder 1,5 meter afstand te houden.
- De gemeente kan buiten de sportaccommodaties om meer mogelijkheden bieden voor georganiseerd sporten.

Theorie-examens

- Op locatie mogen weer theorie-examens en –lessen worden georganiseerd gericht op het besturen of onderhouden van een vervoersmiddel. Dit geldt alleen voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van bepaalde beroepen of voor bepaalde bedrijven.
- Ook mensen die een educatieve maatregel opgelegd kregen om hun rijgedrag te verbeteren, kunnen weer theorie-examen doen.

Inreisverbod verruimd

- Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt een inreisverbod. De lijst met uitzonderingen hierop was voor een aantal groepen tijdelijk opgeschort. Die uitzonderingen zijn weer van toepassing. Dat betekent dat de volgende groepen weer Nederland mogen inreizen: zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden.

Bezoekregeling verpleeghuizen

- Als bewoners van verpleeghuizen gevaccineerd zijn, dan is er ruimte voor twee bezoekers per dag. Dat kunnen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn.

Reizen

- Het vlieg- en aanmeerverbod voor het Verenigd Koninkrijk wordt opgeheven. De Britse variant van het coronavirus is al in Nederland verspreid, daarom heeft dit verbod geen toegevoegde waarde meer. Vanaf dinsdag 9 maart 00.01 uur Nederlandse tijd gold de regel niet meer.
- De huidige testverplichtingen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk blijven wel van kracht, evenals het dringende quarantaineadvies.

De verwachtte versoepelingen gaan niet door vanwege de stijgende besmettingscijfers. Wel wordt er op andere vlakken perspectief geboden:

Hoger onderwijs

Vanaf 26 april kunnen hoger onderwijsinstellingen die zelftests organiseren één dag per week fysiek onderwijs geven. Dat is alleen mogelijk als de besmettingscijfers dit toelaten en de onderwijsinstellingen een zelftest aan de studenten kunnen aanbieden.

Toegangstesten

Ook worden stappen gezet richting het organiseren van evenementen met toegangstesten. Dat wordt vanaf mei ingevoerd. Teststraten daarvoor worden nu opgezet. De Jonge verwees naar de proefevenementen van Fieldlab, onder meer in Biddinghuizen en de Ziggo Dome, als voorbeeld.

KNVB-Bekerfinale

Hugo de Jonge hield de optie open dat er publiek aanwezig mag zijn bij de finale van het toernooi om de KNVB-beker, hoewel de huidige coronamaatregelen zijn verlengd tot en met 20 april. Ajax en Vitesse strijden op zondag 18 april in De Kuip om de beker.

Op 20 april is de volgende persconferentie waarin duidelijk wordt wat er vanaf dan gaat veranderen.

Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge komen samen aan bij het Catshuis. Beeld EPA
Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge komen samen aan bij het Catshuis.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden