PlusAchtergrond

Overal worden evenementen afgelast uit corona-angst, behalve in ‘nuchter’ Nederland

Veiligheidsvoorschriften in de Rai. In het Amsterdamse beursgebouw gaan grote evenementen vooralsnog gewoon door. Beeld EPA
Veiligheidsvoorschriften in de Rai. In het Amsterdamse beursgebouw gaan grote evenementen vooralsnog gewoon door.Beeld EPA

Terwijl om ons heen beurzen en festivals massaal worden afgeblazen uit corona-angst, gaan in Nederland grote evenementen ongehinderd door. Hoelang is dat vol te houden? ‘Die nuchtere opstelling is goed, maar het schuurt langzamerhand wel een beetje.’

In Duitsland moeten organisatoren van evenementen aan gezondheidsautoriteiten aantonen dat er geen deelnemers uit besmettingsgebieden komen, of in aanraking zijn gekomen met coronazieken. Voor veel organisatoren is dat een onmogelijke taak. Zo trok Messe Berlin deze week de stekker uit de grootste toerismebeurs ter wereld, ITB, omdat het niet tijdig de benodigde registratie kon opzetten.

In Zwitserland zijn zelfs alle bijeenkomsten met meer dan duizend deelnemers verboden, waardoor onder meer de Autosalon van Genève en juweliersbeurs Baselworld halsoverkop werden afgelast. In Frankrijk ging op voorspraak van de autoriteiten een streep door sportevenementen en festivals, zoals de wintereditie van Tomorrowland in de Alpen. Elders in Europa trof tientallen vakbeurzen, waaronder een groot medisch congres in Wenen, eenzelfde lot.

Maar in Nederland gaan massa-evenementen vooralsnog door. Waar een van de grootste elektronische muziekfestivals, UMF in Miami, vanwege corona is afgeblazen, wordt vrijdagavond in de RAI gewoon gedanst tijdens Don’t Let Daddy Know. Wel is het dancefeest teruggebracht van drie zalen naar één, door het grote aantal afzeggingen van bezoekers.

Bij het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) zijn nog geen afzeggingen van beurzen bekend. “Maar ik durf niet te zeggen of dit stilte voor de storm is,” zegt een woordvoerder.

Het aantal evenementen dat wel is getroffen, is op de vingers van een hand te tellen. Techbeurs TNW in de Westergasfabriek is op eigen initiatief naar het najaar verplaatst. En ontwikkelaarsbijeenkomst Kubecon/Cloudnativecon, waar eind maart circa tienduizend deelnemers in de RAI werden verwacht, is uitgesteld naar de zomer.

‘We blijven alert’

De Utrechtse Jaarbeurs moest deze week de discussie aangaan met deelnemers aan een grote metaalbeurs, die de organisatie opriepen het evenement vanwege corona te annuleren. ‘Gebaseerd op de informatie van het RIVM en de Nederlandse overheid, is er geen indicatie dat Technishow geen doorgang zou moeten vinden’, meldde de Jaarbeurs. In Maastricht is kunstbeurs Tefaf gewoon van start gegaan, met dit weekend de publieksdagen – ondanks de afwezigheid van een aantal exposanten.

Ook RAI Amsterdam houdt (nog) vast aan zijn eigen evenementen. Naast botenbeurs Hiswa die volgende week begint, gaat het onder meer om grote evenementen zoals de hotelbeurs IHS half maart, schoonmaak- en hygiënebeurs Interclean in mei, het wereldcongres van luchtvaartorganisatie Iata in juni en een trits medische vakbeurzen.

“We zien zowel bij exposanten en organisatoren dat het heel erg meevalt,” zegt een woordvoerder van RAI. “Annuleringen krijgen we helemaal niet; soms zeggen deelnemers af. We bekijken het per dag, volgens de richtlijnen van het RIVM en de WHO. We blijven wel alert.”

Het beursbedrijf voelt zich gesteund door opmerking van premier Mark Rutte begin deze week, die vooralsnog geen aanleiding zag massa-evenementen in te perken. Ook vanuit de GGD’s, die op basis van aanbevelingen van het RIVM opereren, is daartoe nog geen aanzet geweest.

Vergaderhotels zien de laatste dagen wel een golf afzeggingen. “Het is lange tijd gelukt de rust, die ook onze premier uitstraalt, te bewaren,” zegt topman Erik-Jan Ginjaar van congreshotelier Postillion. “Maar de laatste dagen komen er veel verzoeken tot uitstellen en annuleren binnen voor de komende weken en maanden. Met name doordat veel bedrijven hun personeel verbieden op reis te gaan.”

“We bekijken het van geval tot geval. Aan het verplaatsen willen we nog wel meewerken, maar voor annuleringen gaan gewoon tegen de geldende voorwaarden. Toch zijn er dan organisatoren die dan toch hun verlies pakken.”

Geen aanleiding om in te grijpen

De keuze om evenementen af te blazen ligt bij de regionale GGD’s. Maar die zien op basis van de inschatting van het RIVM geen aanleiding om in te grijpen. Volgens die instantie is er nog altijd geen reden om strengere aanbevelingen te doen, zoals in het buitenland wel gebeurt.

Het RIVM ziet simpelweg geen reden om aan te nemen dat grote evenementen het risico op verdere coronaverspreiding vergroten. “We hebben in Nederland alleen individuele besmettingsgevallen die bijna allemaal herleidbaar zijn, bijvoorbeeld naar Noord-Italië,” zegt een woordvoerder. “Dus is er ook geen aanleiding om anders te adviseren.”

Hij benadrukt dat het RIVM alleen aanbevelingen doet. “Het zou zo kunnen zijn dat GGD’s ons benaderen met vragen over evenementen, maar dan zullen wij hen dit vertellen.” Er zijn ook geen specifieke adviezen aan organisatoren van evenementen. “Als het gaat om beleid ten aanzien van evenementen dan is de politiek daarvoor verantwoordelijk.”

De instantie sluit niet uit dat de coronasituatie snel verandert, en dat het ministerie van Volksgezondheid de regie overneemt en op landelijk niveau een advies geeft over evenementen. Het kabinet zag daar dinsdag, na crisisoverleg, nog geen aanleiding toe.

Ginjaar juicht die ‘nuchtere opstelling’ toe. “De Duitse of Zwitserse gezondheidsautoriteiten zullen hun redenen hebben, maar ik ben blij dat wij een instantie hebben die de rust bewaart. De gezondheid van medewerkers en deelnemers staat voorop. Maar we moeten niet de nuance uit het oog verliezen. Ik zie ook politieke oproepen tot maatregelen. Maar zolang het RIVM zegt dat het kan, wie zijn wij dan om hen te verbeteren? Ik wil rust blijven uitstralen. Maar het schuurt langzamerhand wel een beetje.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden