PlusNieuws

Ov-personeel wil van mondmasker af: ‘Te veel Willem Engel-achtige figuren die ons provoceren’

Bijna acht op de tien conducteurs, chauffeurs en machinisten willen zo snel mogelijk van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer af. Dat blijkt uit een personeelsenquête van CNV Vakmensen onder zo'n 740 ov-medewerkers.

David Bremmer
Een passagier met een mondkapje stapt in de tram op het Centraal Station. Beeld ANP
Een passagier met een mondkapje stapt in de tram op het Centraal Station.Beeld ANP

De ergernis over het verplichte dragen van mondkapjes in de trein, bus, tram en metro neemt toe onder het ov-personeel. Reizigers houden zich er matig tot slecht aan, ziet ruim een derde. Met de huidige versoepelingen is de bereidheid bovendien tanende: steeds minder mensen dragen een mondkapje, onderschrijft twee derde van de medewerkers.

Zeven op de tien conducteurs, machinisten en chauffeurs verwacht komende tijd alleen maar meer problemen met de handhaving, nu de meeste coronamaatregelen vanaf vrijdag tot het verleden behoren. Slechts een op de tien ov-werkers denkt dat dit wel losloopt.

Onbegrijpelijk

De onder de vragen achtergelaten reacties spreken boekdelen: “Het is totaal onbegrijpelijk dat je straks wel met 500 man de hele avond in een zaal mag feesten en dat je dan in het ov met een veel en veel betere luchtverversing nog een mondkapje op moet,” zegt iemand. En een ander: “Waarom niet in winkels, cafés en dergelijke, maar wel in de bus of de trein? Alsof corona zich daar sneller verspreidt...”

Al met al stellen acht op de tien van de medewerkers (78 procent) dat de mondmaskerplicht snel moet verdwijnen. De overheid dient op korte termijn helderheid hierover te verschaffen, meent ruim 86 procent.

Volgens bestuurder Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen bewijzen de uitkomsten dat de mondkapjesplicht niet langer houdbaar is. “Als conducteurs of chauffeurs reizigers erop aanspreken, leidt dat tot alleen maar tot ergernis en soms zelfs agressie. Een boa is zelden in de buurt. Het personeel begint er daarom meestal niet over.”

Handhaving is slecht

Dat blijkt ook uit de reacties van het ov-personeel. “In het ov zijn te veel Willem Engel-achtige figuren, ze provoceren de hele dag. De handhaving in het ov is slecht.” Een medewerker noemt de verplichte mondmaskers alleen maar gedoe. “Vraag je beleefd om een mondkapje, krijg je allerlei verhalen. En al doen ze hem dan op, zodra men zit, gaat het mondkapje weer af.”

Weer een personeelslid verwacht gezeur voor de chauffeurs. “Dat moet je niet meer willen. Ik ben het beu om al twee jaar politieagent te moeten spelen.” En een ander vreest dat reizigers heel opstandig gaan worden. “Je krijgt discussies als: kunt u mij uitleggen waarom carnaval met 499 man op elkaar in de kroeg wel is toegestaan en ik in de trein een mondkapje op moet?”

Advies in plaats van plicht

Eerder stelde NS-topvrouw Marjan Rintel afgelopen najaar ook al in een interview dat de mondkapjesplicht onwerkbaar is. CNV Vakmensen stelt dat de plicht moet worden veranderd in een advies. “Dat werkt veel beter, ook voor het personeel zelf. Een deel wil zichzelf graag beschermen met een mondmasker. Ov-bedrijven moeten hen ook in de gelegenheid stellen.”

Aan het onderzoek van CNV Vakmensen deden 738 personeelsleden mee. Ze werken met name bij Arriva (ruim een derde), Connexxion (bijna een kwart), Keolis (12 procent) en NS (ruim 11 procent).

Veel gebruikers zullen voor 1G hun corona-app moeten updaten

Wie vanaf dit weekend naar een evenement wil waarvoor een negatieve coronatest overlegd moet worden, zal waarschijnlijk de app CoronaCheck moeten updaten. Vanaf deze vrijdag hoeft de app op veel minder plekken vertoond te worden en is het zogenoemde 3G-coronabewijs voorlopig buiten gebruik. Maar om een 1G-bewijs te kunnen laten zien, zullen veel gebruikers wel nog wat aanvullende stappen moeten zetten.

Om momenteel naar bijvoorbeeld het café of een dierentuin te gaan, moeten mensen een QR-code laten zien waarmee ze aantonen dat ze gevaccineerd, negatief getest of recent genezen zijn van het coronavirus. Vanaf 25 februari worden die bewijzen nergens meer gevraagd. Wel moet op bepaalde plekken met meer dan vijfhonderd bezoekers zonder vaste zitplaats vooraf een bewijs vertoond worden dat iemand hooguit 24 uur eerder negatief is getest. Dit gebeurt met een papieren QR-code of dezelfde CoronaCheck-app die nu al gebruikt wordt.

De mogelijkheid om een 1G-bewijs te laten zien is vorige week maandag toegevoegd aan de app. Mensen die versie 2.8 of ouder op hun telefoon hebben staan, zullen moeten updaten, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

De tests voor deze nieuwe coronatoegangsbewijzen worden afgenomen via Testen voor Toegang. Bij een negatieve uitslag krijgen mensen een code die in de app ingevoerd kan worden. Daarin komt vervolgens een QR-code beschikbaar. De locatie waar zo’n 1G-bewijs verplicht is, controleert die code met een speciale scannerapp. Ook die moet bijgewerkt worden naar een recente versie. Die is pas sinds deze woensdag beschikbaar..

Dinsdag verviel het advies om thuis niet meer dan vier mensen uit te nodigen al en werd het thuiswerkadvies versoepeld. Op 15 maart bekijkt het kabinet of de mondkapjesplicht in het ov, het verplichte testen voor toegang voor grote evenementen en het thuiswerkadvies nog houdbaar zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden