Nieuws

Oudste kinderen Ruinerwold tegen vrijlating: ‘Onze vader heeft nog steeds macht’

Het OM wil de strafzaak tegen de Ruinerwoldse vader Gerrit Jan van D. staken. Na een beroerte is hij niet meer in staat zijn proces te volgen. Daarmee dreigt voor de kinderen die hij afzonderde op een boerderij, alles weer van voor af aan te beginnen.

Raymond Boere
De rechtbank tijdens een fotomoment voor aanvang van de pro-formazitting in de strafzaak tegen hoofdverdachte Gerrit Jan van D. en de Oostenrijkse huurder en klusjesman Josef B. vorig jaar.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De rechtbank tijdens een fotomoment voor aanvang van de pro-formazitting in de strafzaak tegen hoofdverdachte Gerrit Jan van D. en de Oostenrijkse huurder en klusjesman Josef B. vorig jaar.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

In een verklaring roepen de oudste vier kinderen de rechter op om hun jongere broer en zussen te beschermen tegen de invloed en macht die hun vader nog altijd heeft, ook al kan hij zich niet verstaanbaar maken. “Hij is nog steeds een gevaar.” Hij en de jongere kinderen willen na diens vrijlating weer bij elkaar intrekken.

Het liefst zien de oudsten dat de strafzaak tegen hun vader gewoon wordt doorgezet. Niet omdat ze hem zo graag in de cel zien, maar omdat ze willen dat wordt vastgesteld dat het niet normaal is wat zij hebben meegemaakt. Nog elke dag ondervinden zij de gevolgen van de misstanden en geheimen die ze al dertig jaar met zich meedragen.

De kinderen groeiden op met het idee dat contact met de buitenwereld hen onrein maakte. Daarom werden ze afgezonderd en moesten ze bidden. Uren, soms dagen achter elkaar. Onder welke weersomstandigheden dan ook. Zonder eten en water. “Een kind mag zoiets nooit meemaken en wij hebben dit allemaal meegemaakt,” zeggen ze.

Leven zonder angst en straf

De oudste zoon leefde al sinds zijn elfde compleet afgezonderd in een caravan en een hondenhok. “Ik zou een slechte geest hebben en wilde niet bij de andere kinderen in de buurt komen, omdat ik hun niets slechts wilde aandoen. Nu weet ik dat het onzin is, maar toen geloofde ik het echt.”

Constant leefden de oudste drie kinderen – die al eerder het gezin ontvluchtten – in angst. Daarom ook stapten ze nooit eerder naar voren. Praatten ze er nooit met iemand over. “Als ik dat zou doen, zouden Gerrit Jan en God dat zien als een aanval op het gezin. Ik was zo bang dat het geestelijk bij de anderen iets zou aanrichten,” zegt de oudste dochter nu.

Zelfs na de beroerte in 2016, had Gerrit Jan de touwtjes stevig in handen. Volgens de zoon die in oktober 2019 alarm sloeg, leek de wereld te vergaan op 3 augustus van dat jaar, toen hun vader ineens niet meer kon praten en niet leek te begrijpen wat er in zijn omgeving gebeurde. “Gerrit Jan was alles voor ons. Onze toekomst. Alles hing van hem af.” Maar ondanks het emotionele trauma was het voor hem ook een nieuw tijdperk. Hij ontdekte de mogelijkheid om zichzelf te kunnen zijn.

De vier oudste kinderen zien hoe hun jongere broer en zusjes opleven nu hun vader in de gevangenis zit. Ze gedragen zich veel opener en vrijer in de wereld en de negen kinderen zijn naar elkaar toe getrokken.

Met bijvoorbeeld verplichte hulp van maatschappelijk werk willen de oudsten voorkomen dat alles weer wordt zoals vroeger. “Zodat ze eindelijk een vrije geest kunnen ontwikkelen. Een leven hebben zonder angst en straf. Dat verdienen we alle negen.”

De rechtbank doet 4 maart uitspraak over hoe het verder moet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden