Ouders moeten vergoeding krijgen voor fouten met kinderopvangtoeslag

De Belastingdienst is veel te streng geweest bij het beoordelen van een groep ouders die kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd en daarbij mogelijk fraude bij gepleegd zou hebben. Gedupeerden moeten een schadevergoeding krijgen.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat oordeelt de commissie onder leiding van Piet Hein Donner. De oud-minister onderzocht in opdracht van het kabinet de affaire. Een fraudeteam bij de Belastingdienst zette in 2014 de kinderopvangtoeslag van honderden ouders onterecht stop en ging ver in het terugvorderen van de toeslagen. In haar eerste rapport oordeelt de commissie snoeihard over de gang van zaken bij de Belastingdienst.

Er was sprake van ‘structurele vooringenomenheid’, die werd “gevoed door een politiek en bestuurlijk klimaat waarin fraudebestrijding vooropstond,” oordeelt de commissie. “Opeens was er overal fraude,” zegt Donner over de politieke en ambtelijke cultuur die na onder meer de Bulgarenfraude ontstond. Zo begon een “financiële nachtmerrie” voor veel gezinnen, zegt Donner.

500 euro per halfjaar

Naast een terugbetaling van de vorderingen, moeten de gezinnen extra compensatie krijgen voor materiële en immateriële schade. “Welgemeende excuses volstaan niet,” aldus Donner. De vergoeding bedraagt 25 procent van het bedrag dat onterecht is teruggevorderd tussen 2012 en 2014. Voor geleden immateriële schade krijgen de ouders 500 euro per halfjaar dat de ouders in de problemen zaten door de fouten van de fiscus.

Onderzoek door de fiscus was vooral gericht op het “ontdekken van ook maar de geringste tekortkomingen in administratie, betalingen of bewijsstukken.” Ouders kregen volgens de commissie geen duidelijke informatie over wat er van hen werd verwacht toen zij te maken kregen met stopzettingen van hun toeslagen. Dat stopzetten was onrechtmatig, concludeert ook de commissie in navolging van eerder de Tweede Kamer.

Het ergste was dat ouders daarna ook geen kans meer kregen om de toeslag weer te herstellen. Zij werden gedwongen om alle toeslagen – ook van eerdere jaren – terug te betalen. Dat ging om duizenden en soms tienduizenden euro’s.

Het gaat specifiek om de CAF-11 zaak, over zo’n driehonderd ouders die ingeschreven stonden bij het Eindhovense gastouderbureau Dadim. Bij de presentatie van het commissierapport waren ook gedupeerden aanwezig van andere zaken. Ook volgens Donner is het goed mogelijk dat de CAF-11-gedupeerden niet de enigen zijn die zo zijn behandeld. De Belastingdienst is van plan de adviezen over te nemen.

‘Veel is niet goed gegaan’

Menno Snel, die als staatssecretaris verantwoordelijk is voor de Belastingdienst, zegt dat er bij de fraudeaanpak van kinderopvangtoeslag ‘veel niet goed is gegaan’. Hij schrijft op korte termijn een brief aan de gedupeerde ouders. ‘Er is nu een gedegen advies van de commissie,’ schrijft Snel op Twitter. Vrijdag zal Snel met maatregelen komen en de Tweede Kamer hierover informeren. ‘De betrokken ouders stuur ik dan een brief,’ aldus de bewindsman.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden