Nieuws

‘Ouders moeten 30.000 euro direct weer inleveren’

De 30.000 euro compensatie die door de Toeslagenaffaire gedupeerde ouders krijgen, wordt na ontvangst grotendeels direct weer opgeëist door de Belastingdienst. Dat stelt Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp (BBW).

Anna Herter
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Belastingdienst wil de schulden van in de Toeslagenaffaire gedupeerde ouders niet kwijtschelden, zo schrijft de Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp (BBW) vrijdag in een brandbrief. Dit zou betekenen dat zodra de ouders de 30.000 euro compensatie krijgen die hun is beloofd, zij een groot deel van dit bedrag direct weer kunnen inleveren.

De BBW zit sinds november met de Belastingdienst om de tafel over de compensatieregeling. De brandbrief zou een zoveelste poging zijn om aan de bel te trekken over ‘de huidige desastreuze plannen’. De vereniging zegt echter geen gehoor te krijgen van de Belastingdienst, de overheid of andere commissieleden en stapt daarom nu uit het compensatieoverleg.

De regeling deugt van geen kant, volgens de BBW. Ten eerste worden de ouders niet gecompenseerd als zij een deel van het bedrag weer moeten inleveren. Ten tweede zou het juridisch onmogelijk zijn om geld voor ouders te reserveren als schuldeisers tegelijkertijd nog recht hebben op betaling. Als derde kritiekpunt stelt de BBW dat de regeling ‘een kwestie van vestzak-broekzak’ is, aangezien het geld toch weer terecht komt bij de Belastingdienst.

Kritiek op regeling

Het kabinet maakte in december bekend dat alle gedupeerde ouders 30.000 euro krijgen, ongeacht de schade die zij hebben geleden. Wie te veel ontvangt mag dat houden, wie recht heeft op nog meer kan dat ook krijgen. Voor dat laatste moeten ouders wel eerst bij een aparte commissie aantonen dat zij extra compensatie verdienen.

Ook op deze regeling heeft de BBW kritiek. De commissie waarbij ouders moeten aankloppen, zou maar uit zes leden bestaan. Dit terwijl naar verwachting duizenden zaken moeten worden behandeld. De BBW voorziet daarom grote problemen voor gedupeerden om hun gelijk aan te tonen.

Eerder op vrijdag liet het ministerie van Financiën overigens weten dat geen van de slachtoffers tot nu toe de 30.000 euro heeft ontvangen. Eerder werd gezegd dat de eerste bedragen in januari zou worden overgemaakt. Uiterlijk 1 mei moet het geld bij iedereen op de rekening staan.

Reactie Belastingdienst

De Belastingdienst laat in een reactie aan Trouw weten de brief van de bewindvoerders te gaan ‘lezen en bestuderen’. De dienst zegt te werken ‘aan soepele regelingen voor mensen met schulden’. “Daarnaast zijn we voor de gedupeerde ouders al bezig om ook naar hun schulden te kijken waarbij we het grootste deel kwijt willen schelden, ook voor belastingen, zodat mensen goed een nieuwe start kunnen maken. Het belangrijkste voor ons is en blijft het herstellen van het leed dat ouders is aangedaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden