Ouders krijgen alle kosten voor kinderopvang tijdens coronacrisis terug

Ouders wier kinderen normaal naar de kinderopvang of buitenschoolse opvang gaan, krijgen hun geld terug. Zij worden gecompenseerd voor de kosten van de opvang zolang die gesloten is door de coronacrisis.

Hans van Soest
null Beeld ANP
Beeld ANP

De regeling geldt zowel voor ouders die hun kinderen nu niet naar de opvang kunnen brengen, als ouders met bijzondere beroepen die hun kinderen daar nu wel moeten brengen. Het kabinet wil geen onderscheid maken.

Een deel van de kosten van de ouders wordt nu al vergoed via de kinderopvangtoeslag. Het bedrag wat resteert (de inkomensafhankelijke eigen bijdrage) wordt bij iedereen teruggestort. Het is wel de bedoeling dat ouders de rekeningen gewoon blijven betalen. De kinderopvangorganisaties storten dan de eigen bijdrage terug.

De kinderopvang is sinds deze week alleen nog open voor ouders met onmisbare beroepen, zoals medewerkers in de zorg. De rest van de kinderen moet thuisblijven. Veel gedupeerde ouders zijn boos en dreigden met rechtszaken omdat ze hun geld terug willen.

Kosten

Dat is niet nodig. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) worden de kosten vergoed. Mits je als ouder de rekening hebt betaald. “We willen de kinderopvanglocaties in staat stellen goede noodopvang te verzorgen voor ouders die nu aan het werk zijn in vitale sectoren. Als de rekeningen niet betaald worden dan lopen we het risico dat opvanglocaties in gevaar komen en in het ergste geval moeten sluiten. Dat willen we met deze compensatie voor alle ouders voorkomen.”

De Belastingdienst maakt het benodigde geld aan de 3500 kinderopvangorganisaties over. Die kunnen dan rechtstreeks aan de ouders het te veel betaalde deel, dat wil zeggen het verschil tussen het factuurbedrag en de ontvangen kinderopvangtoeslag, overmaken aan de ouders. De regeling geldt vooralsnog voor de periode van 16 maart tot en met 6 april. Mocht de situatie onverhoopt langer aanhouden, dan zal die verlengd worden. In elk geval met enkele weken, aldus Van Ark.

Ze benadrukt nog eens dat de kinderopvang nu alleen openstaat voor mensen met cruciale beroepen, maar dat het geen harde eis is dat allebei de ouders zo’n beroep uitoefenen. Als er in een gezin slechts één ouder een beroep heeft dat op de lijst van onmisbare beroepen staat en het lukt niet de kinderen op te vangen, kan er een beroep worden gedaan op de kinderopvang.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden