Oud-voorman VNO-NCW Hans de Boer (66) overleden

Oud VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer is vannacht op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een zware hersenbloeding. De Boer nam vier maanden geleden afscheid van grootste werkgeversorganisatie van Nederland.

Het Parool
Hans de Boer. Beeld ANP
Hans de Boer.Beeld ANP

De besturen en de medewerkers van VNO-NCW en MKB-Nederland zijn geschokt en vol verdriet, melden zij op de website over zijn plotselinge overlijden, slechts vier maanden nadat hij afscheid nam als voorzitter van VNO-NCW.

‘Diepe schok’

Cees Oudshoorn, algemeen-directeur VNO-NCW: “Het plotselinge overlijden van Hans is een diepe schok voor de organisatie van VNO-NCW en MKB-Nederland. Hans was een geliefde voorzitter, een uniek mens, ontwapenend, oprecht én uitgesproken en zeer bij ons betrokken. Met zijn scherpe geest, intelligentie en ongedwongen stijl in de omgang met mensen was hij een groot voorbeeld voor ons allen.”

De Boer was van 1997 tot 2003 voorzitter van MKB-Nederland. ‘De ridder van het kleinkapitaal’, zoals hij zelf vaak grapte. Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “Hans was een fantastische collega, maar zeker ook mentor, en met hem wist je altijd precies waar je aan toe was. Met bevlogenheid heeft hij zich vele jaren ingezet voor ondernemers, groot en klein. Eerst als één van mijn voorgangers bij MKB-Nederland, later bij VNO-NCW. Wij gaan hem enorm missen en onze gedachten zijn bij zijn gezin en andere dierbaren.”

Pensioenakkoord

De Boer was ruim zes jaar de voorman van VNO-NCW toen hij op 21 september afscheid nam . Als voorzitter van VNO-NCW maakte hij veel verandering mee. Alleen al in zijn laatste jaar als voorzitter kwamen er onder meer een pensioenakkoord, een akkoord over topvrouwen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers.

Politiek Den Haag: we gaan ‘dierbare vriend’ enorm missen

In politiek Den Haag wordt geschokt gereageerd op het plotselinge overlijden van De Boer. Premier Mark Rutte noemt de Fries “een dierbare vriend met een echt ondernemershart, die zich vol overgave en energie inzette voor het Nederlandse bedrijfsleven. We gaan hem enorm missen.”

Minister Wopke Hoekstra van Financiën is ‘geschokt en bedroefd’ door het ‘veel te vroege’ overlijden van De Boer. “We verliezen iemand die zich met grote betrokkenheid en passie inzette voor een beter Nederland,” aldus Hoekstra. “Ik wens zijn familie en nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.”

Lodewijk Asscher, die in het vorige kabinet als minister van Sociale Zaken veel met De Boer te maken had, noemt het “verschrikkelijk nieuws. Hans was energiek, had het hart op de tong en was zeer oprecht betrokken.”

D66-voorman Rob Jetten denkt ‘met plezier terug aan onze stevige gesprekken en humorvolle ontmoetingen. Een pittige discussie werd steevast afgesloten met een gulle lach’. Volgens Gert-Jan Segers van de ChristenUnie was De Boer ‘een kleurrijke voorman van de werkgevers die bij veel recente akkoorden betrokken is geweest’. Het is ‘tragisch dat zo snel na de beëindiging van z’n loopbaan het definitieve afscheid volgde’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden