Oud-verkenners door het stof: dit had niet mogen gebeuren

De uitgelekte verkennersnota is een pijnlijke misser en had nooit zo mogen worden opgesteld, erkennen de voormalige verkenners zojuist in hun verslag. Dat over Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) ‘functie elders’ geschreven werd, is ‘zeer ongepast’.

Niels Klaassen
Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD)  in de Stadhouderskamer. Kamervoorzitter Arib op de rug gezien. Beeld ANP
Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) in de Stadhouderskamer. Kamervoorzitter Arib op de rug gezien.Beeld ANP

Dat melden de oud-verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Het duo biedt excuses aan voor ‘een aantal fouten’, vooral het schrijven van ‘Omtzigt functie elders’ is een grote misser: “Dit had nooit mogen gebeuren. Omtzigt is een gekozen volksvertegenwoordiger. Het is vanzelfsprekend niet aan de verkenners om zich te bemoeien met mogelijke personele aangelegenheden. Dit is al met al zeer ongepast.”

De oud-verkenners komen ook terug op de mededeling dat mediaberichten indirect de oorzaak waren van de formuleringen. ‘Geen van de fractievoorzitters heeft met ons gesproken over de heer Omtzigt, evenmin zijn de media indirect verantwoordelijk voor de woorden ‘functie elders’. Er zijn slechts twee mensen verantwoordelijk voor het bestaan en de inhoud van deze brief, dat zijn wij,’ schrijven Jorritsma en Ollongren.

Formatie

Donderdag toonde Ollongren per ongeluk een notitie met brisante teksten over het CDA en linkse partijen (‘houden elkaar niet echt vast’) toen ze halsoverkop de Stadhouderskamer moest verlaten na een positieve coronatest. Diezelfde dag nog stapten zij en medeverkenner Jorritsma op en traden Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) aan. Die moeten helemaal opnieuw beginnen met kennismakingen, maar partijleiders willen eerst opheldering van Ollongren en Jorritsma, het debat daarover is waarschijnlijk woensdag.

De voormalige verkenners bieden nu dus excuses aan voor het uitlekken en het opstellen van de notitie: ‘Mevrouw Ollongren heeft het memo onbedoeld getoond bij het verlaten van het Binnenhof. Dat berokkende schade aan het formatieproces en teven aan (leden van) het CDA. We betreuren dat zeer, we bieden voor deze fouten onze diepgevoelde excuses aan.’

Arib had aangedrongen op een uitgebreid verslag na ontploffing van de pre-formatie vorige week.

Oppositie ontevreden

Oppositiepartijen zijn niet tevreden over de brief die oud-verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma maandag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

“Dit nieuwe briefje is volstrekt onvoldoende,” aldus Lilian Marijnissen van de SP. “De belangrijke vraag waarom er over een individueel Kamerlid wordt gesproken tijdens de verkenning blijft onbeantwoord.”

Ook Lilianne Ploumen van de PvdA is niet te spreken over de brief. “Deze uitleg is onvoldoende. De onderste steen moet boven om het vertrouwen in de formatie te herstellen, daarvoor is een Kamerdebat nodig,” laat ze weten. De Tweede Kamer debatteert waarschijnlijk woensdag over de kwestie.

Voor Geert Wilders (PVV) kan Ollongren niet langer demissionair minister van Binnenlandse Zaken blijven. “Nou of dat nou de waarheid is of niet dan is het nu dus wel meteen exit Ollongren want ik wil geen minister van BZK die verantwoordelijk is voor een notitie met daarin ‘positie Omzigt, functie elders’,” twitterde Wilders.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden