Nieuws

Oud-judoka Henny Pleizier op 65-jarige leeftijd in zijn slaap overleden

Oud-judoka Henny Pleizier is 10 augustus op 65-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. De oprichter van Sportcentrum Pleizier was al jaren een begrip in Amsterdam Zuidoost en omstreken. In zijn sportschool leerden jong en oud de fijne kneepjes van de judosport.

Het Parool
 Henny Pleizier zette zich in om meer kinderen aan het sporten te krijgen. Beeld Dingena Mol
Henny Pleizier zette zich in om meer kinderen aan het sporten te krijgen.Beeld Dingena Mol

Pleizier werd tijdens zijn sportcarrière Nederlands en Europees kampioen judo. Ook nadat hij een punt achter zijn sportieve loopbaan zette, bleef hij binnen het judo actief. Toen hij in de jaren tachtig naar Gein verhuisde, viel het hem op dat er maar weinig sportaanbod in de buurt was. Pleizier zag sporten als de basis van de opvoeding en het karige aanbod ging hem aan het hart.

Daarom begon hij met het geven van sportlessen. Het liep geen storm: de eerste weken kwam niemand naar zijn lessen. Maar na te hebben geflyerd in de buurt, waren er binnen drie maanden ruim tachtig kinderen aan het ravotten in de zaal. Onder leiding van de judomeester gingen piepjonge judoka’s elkaar met groot enthousiasme te lijf.

Een plek voor iedereen

De vraag naar zijn groepslossen werd al snel te groot voor de locaties die hij had, dus besloot Pleizier zijn droom na te jagen: een eigen sportschool. In 1989 werd Sportcentrum Pleizier aan het Wisseloordplein geopend. Het sportcentrum groeide onder leiding van Pleizier, en later zoon Kaisan, uit tot een waar begrip in Zuidoost. Ruim 35 jaar bracht Pleizier buurtbewoners bij elkaar en liet hij ze sporten. Jong, oud, en alles daartussenin.

Woensdag 10 augustus overleed Henny Pleizier onverwacht in zijn slaap, zo maakte zijn familie bekend. Hij werd 65 jaar.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Amsterdam, november 2011 - HENNY PLEIZIER. Henny Pleizier, oud judo kampioen, is eigenaar van Sport-, fitness- en squashcentrum Pleizier in Amsterdam zuid-oost. Pleizier zet zich er voor in om meer kinderen aan het sporten te krijgen. Foto Dingena Mol Beeld Dingena Mol
Amsterdam, november 2011 - HENNY PLEIZIER. Henny Pleizier, oud judo kampioen, is eigenaar van Sport-, fitness- en squashcentrum Pleizier in Amsterdam zuid-oost. Pleizier zet zich er voor in om meer kinderen aan het sporten te krijgen. Foto Dingena MolBeeld Dingena Mol

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden