Update

Oud-hoogleraar UvA verbaasd na verklaring over desinformatie

De UvA distantieert zich in een verklaring van emeritus-hoogleraar Karel van Wolferen. Hij zou volgens de universiteit bijdragen ‘aan desinformatie over grote problemen als het coronavirus en klimaatverandering’. Van Wolferen reageert verbaasd: ‘Niemand heeft mij iets laten weten.’

ANP
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Van Wolferen is hoofdredacteur van het omstreden blad Gezond Verstand dat volgens de makers een oplage heeft van een miljoen exemplaren en in diverse plaatsen huis-aan-huis is verspreid. In het onlangs opgerichte blad wordt ruim baan gegeven aan alternatieve theorieën die volgens de Universiteit van Amsterdam (UvA) ‘afbreuk doen aan betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek en verspreiden van feitelijke informatie, bijvoorbeeld als het gaat om corona’.

Over het virus stelde het eerste nummer van Gezond Verstand onder meer dat het Nederlandse coronabeleid neerkomt op ‘een machtsovername door buitenlandse partijen’. De virusuitbraak is volgens de makers van het blad ‘een kunstmatige pandemie gefabriceerd met frauduleuze modellen’.

Klimaatverandering

In een ander artikel schrijft het blad dat het ‘niet waar’ is dat de mens door CO2 uit te stoten het klimaat beïnvloedt. Journalisten die de inhoud van Gezond Verstand afdoen als complotdenken ‘lijken niet te beseffen dat zij daarmee een opdracht van de CIA uitvoeren’, aldus de 79-jarige Van Wolferen, die in 2006 met emeritaat ging.

Van Wolferen reageert verbaasd op het bericht. “Niemand heeft mij iets laten weten,” zegt hij. “Het bericht is ook niet ondertekend.” Daardoor is onduidelijk namens wie het is verstuurd, aldus de emeritus hoogleraar. Hij noemt de inhoud “volkomen gratuit”. Hij wijst erop dat er geen letterlijke uitspraken van hem in staan. “Ze noemen niks.” Als iemand van de universiteit met hem in discussie wil, ‘dan kan dat’, besluit Van Wolferen.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden