Het ING-kantoor in Amsterdam Zuid-Oost.

Oud-hoofdkantoor ING nu volledig verkocht

Het ING-kantoor in Amsterdam Zuid-Oost.Beeld ANP

Het voormalige hoofdkantoor van ING is volledig van eigenaar gewisseld. Nadat de gemeente in juni 2018 al drie torens van het ‘Zandkasteel’ in Zuidoost kocht, zijn ook de overige zeven torens van het pand van de hand gedaan.

ANP/Het Parool

AMP, een consortium van G&S Vastgoed en OVG Real Estate, verkoopt ze aan woningbouworganisatie Wonam en projectontwikkelaar Zadelhoff. Die laatste twee partijen verbouwen dat deel in ruimtes voor woningen, horeca en parkeren. Dochterondernemingen van VolkerWessels voeren die werkzaamheden uit.

Consortium AMP kocht de torens in 2015 met als doel er 500 appartementen in te bouwen. Dat zouden, door de ligging van het complex - in winkelcentrum Amsterdamse Poort, vlakbij station Bijlmer Arena - vooral duurdere appartementen worden. Het consortium hikte aan tegen de sociale woningbouwnormen van de gemeente, en verkocht daarom vorig jaar al een deel door.

Het Zandkasteel is met 65.000 vierkante meter kantoorvloer één van de grootste bedrijfspanden van de stad.

Internationale school

In de drie torens die de gemeente vorig jaar heeft gekocht komt een internationale school. De komende jaren verwacht Amsterdam meer leerlingen voor internationaal onderwijs. Er is nu een wachtlijst voor kinderen die in de stad wonen en graag naar een internationale school willen. Met de aankoop hoopt de gemeente de groeiende vraag op te vangen.

ING verhuist naar een andere, kleinere locatie in Zuidoost aan de Frankemaheerd. Het nieuwe hoofdkantoor telt ongeveer 24.000 m2 vloeroppervlak, veel kleiner dan het vorige pand. De verhuizing heeft te maken met de saneringen die de bank de afgelopen jaren heeft doorgevoerd, onder meer door diensten en personeel naar lagelonenlanden te verplaatsen. Het plan is dat rond het bankkantoor een campus verrijst.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden