Update

Otten kan FvD-zetel innemen, denkt er nog over na

Voormalig Forum voor Democratie-politicus Henk Otten, inmiddels op eigen titel Eerste Kamerlid, heeft officieel recht op de zetel die vrijkomt doordat Theo Hiddema uit de Tweede Kamer stapt. Otten zelf wil kijken waar hij ‘de beste resultaten kan boeken’.

ANP
Henk Otten Beeld ANP
Henk OttenBeeld ANP

Susan Teunissen stond nog boven Otten op de lijst, maar bedankt voor een plek in het parlement.

“De vraag is: waar hebben we de grootste politieke slagkracht?” vraagt Otten zich af. “We hebben natuurlijk een best goede positie in de Eerste Kamer.” De Groep-Otten (GO) heeft twee zetels in de senaat, waar de coalitie geen meerderheid heeft. Al eerder heeft het kabinet moeten aankloppen bij GO voor steun.

Het hangt er ook van af wie uiteindelijk de zetel van Otten dan weer inneemt in de Eerste Kamer. Op de kandidatenlijsten waarmee Forum voor Democratie de verkiezingen zijn ingegaan, staan aanhangers van oud-partijleider Thierry Baudet en van Otten, die in 2019 na ruzie uit de partij stapte.

Tragisch

Otten zegt overigens niet dat hij met leedvermaak naar de crisis in zijn oude partij kijkt. “Tragisch”, noemt hij het gedoe. Een terugkeer sluit hij volledig uit, ook zonder Baudet is het niet meer zijn partij. “Wat een failliete boel”, zegt Otten erover.

Volgens Otten is ‘de organisatie zo verziekt’ dat het niet voor de hand ligt dat hij het lijsttrekkerschap oppakt. Hij vindt dat er ‘veel verkeerde mensen op verkeerde plekken’ zijn neergezet en dat er een ‘heel rigoureuze sanering’ in de partij moet plaatsvinden.

Partij voor de Toekomst

Otten, die senator werd voor FvD, verliet de partij vorig jaar na een felle strijd met Baudet. Die beschuldigde Otten, tevens penningmeester van FvD, ervan een greep uit de kas te hebben gedaan. Samen met onder anderen senatoren Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries splitste Otten zich af en richtte de Groep Otten (GO) op.

Later stond Otten samen met Femke Merel van Kooten en Henk Krol, die inmiddels waren vertrokken bij 50PLUS, aan de wieg van de nieuwe ‘Partij voor de Toekomst’ (PvdT). Ook daar kwam ruzie, waarna Krol en Van Kooten vertrokken. Inmiddels gaat PvdT weer verder als GO.

Wybren van Haga, nu nog onafhankelijk Kamerlid en kandidaat op plek 8 van de FvD-verkiezingslijst, ziet het wel gebeuren dat Otten de zetel van Hiddema inneemt. Een hereniging van FvD en GO zit er volgens hem niet in. “Ik ken ze beide en dat lijkt me sterk.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden