Opvang gevonden voor bijna 500 mensen bij Ter Apel, enkele mensen blijven buiten slapen

Voor bijna vijfhonderd mensen die bij het aanmeldcentrum in Ter Apel verbleven is in de nacht van zondag op maandag een onderkomen gevonden, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Het Parool
Asielzoekers zondag buiten de poort bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.  Beeld ANP
Asielzoekers zondag buiten de poort bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.Beeld ANP

Zoals eerder aangekondigd konden mensen terecht in crisisnoodopvanglocaties in Zwolle en Doetinchem. Daarnaast werden mensen opgevangen in de crisisnoodopvang in Zuidbroek en Stadskanaal, en in Dordrecht en Haaksbergen.

Verder zijn er op zes verschillende plekken in de provincies Groningen en Drenthe plekken gevonden via de organisatie Inlia, een netwerkorganisatie die asielzoekers in nood helpt. Ook zijn 125 alleenstaande minderjarige vreemdelingen ondergebracht in Amsterdam en Doetinchem.

Buiten slapen

Enkele mensen kiezen er voor om de nacht buiten door te brengen. Voor hen zijn door het Rode Kruis veldbedden en slaapzakken geregeld. Volgens het Rode Kruis ging het in eerste instantie om ongeveer 25 mensen, maar daarvan zijn er uiteindelijk vijf overgebleven.

De beslissing om bedden te plaatsen is volgens het Rode Kruis in samenspraak gegaan met het COA, de veiligheidsregio, GGD GHOR Nederland, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en Artsen zonder Grenzen. De bedden worden door medewerkers en vrijwilligers neergezet buiten het aanmeldcentrum, waar de afgelopen dagen honderden mensen buiten sliepen.

,,Het Rode Kruis vindt dat iedereen, ongeacht wat de situatie is, recht heeft op een bed en humane opvang in het algemeen.”

Het is al maanden overvol in Ter Apel. Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet maatregelen aan, zoals geld en steun, om de opvang te verbeteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden