Oproep zorgorganisatie: versoepel bezoekregeling verpleeghuizen

Zorgorganisatie Amstelring roept de overheid op de bezoekregeling voor bewoners van verpleeghuizen te versoepelen. Bestuurder Inge Borghuis van Amstelring spreekt van schrijnende situaties in de verpleeghuizen.

Hanneloes Pen
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Amstelring onderzoekt nu samen met andere zorgaanbieders als Cordaan, Amsta, Evian en ZGAO hoe de contacten tussen verpleeg­huisbewoners en familieleden op een veilige manier mogelijk kunnen worden gemaakt als de regels worden versoepeld.

“De verpleeghuizen zijn nu een maand dicht en dat is al vreselijk. Het virus blijft nog wel een jaar onder ons, misschien wel langer. Zo lang kun je de verpleeghuisdeuren niet dichthouden. De bewoners zitten geïsoleerd en gaan snel achteruit. De liefde en zorg van een partner of kind kan een verzorger niet compenseren. De verpleeghuizen moeten gefaseerd opengaan. Bij ons gaat het om kwaliteit van leven.”

Er is veel onrust in de verpleeghuizen, zegt Borghuis. Dementerenden begrijpen er niets van als familieleden alleen maar vanaf de straat zwaaien. “Sommige bewoners staan dan achter het raam te huilen.”

Petitie

Borghuis vindt dat de sector nu aan zet is. “We zijn met andere zorginstellingen bezig ideeën uit te wisselen. We onderzoeken hoe een bezoekregeling kan worden ingevoerd. De scenario’s zijn voor elk verpleeghuis anders. Bij de een kan het bezoek bijvoorbeeld in de tuin plaatsvinden, bij de ander in het restaurant of in een aparte ruimte.”

Borghuis zegt goede hoop te hebben dat een versoepelde bezoekregeling aanstaande is. “Het komt nu in een stroomversnelling. Ethici schrijven ook over de schrijnende situatie. Mijn telefoon, LinkedIn en mailbox zijn ontploft van steunbetuigingen.”

Cliëntenraden van zorgnetwerk LOC zijn deze week een petitie gestart voor een versoepeling van de bezoekregeling voor mantelzorgers van bewoners van ver­pleeg­huizen. Bijna tweeduizend mensen hebben de petitie inmiddels ondertekend.

In België gaat men enkele maatregelen versoepelen. Woonzorgcentra en gehandicapteninstellingen gaan onder bepaalde voorwaarden weer open voor bezoek. Bewoners mogen bezoek krijgen van maximaal één persoon tegelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden