Nieuws

Oproep VVN: ouders, breng je kinderen niet met de auto naar school

De verkeersveiligheid rondom scholen moet beter, constateert Veilig Verkeer Nederland (VVN). De organisatie roept ouders op alleen nog bij hoge uitzondering de auto te pakken om hun kind weg te brengen. Andere automobilisten kunnen helpen door schoolzones te mijden.

Edwin van der Aa
null Beeld Ilvy Njiokiktjien/ANP
Beeld Ilvy Njiokiktjien/ANP

Het leeuwendeel van de basisschoolleerlingen (80 procent) woont binnen een straal van 3 kilometer van hun school. De meeste scholen liggen in een woonwijk. Daarmee lijkt het voor de hand liggend dat kinderen lopend of met de fiets naar school gaan.

Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat zo’n 12 tot 15 procent van de schoolgaande kinderen met de auto wordt gebracht. Vaak zelfs dagelijks. VVN ontvangt het hele jaar door via haar online meldpunt meldingen over gevaarlijk gemotoriseerd verkeer bij scholen en laat weten dat veel schooldirecteuren en verkeersouders met dit probleem worstelen. Daarom begint de organisatie komende woensdag met de campagne ‘Meedoen is makkelijk’.

Ideale moment

Volgens een woordvoerster van Veilig Verkeer Nederland zeggen ouders vaak dat ze hun kinderen het liefst met de auto naar school brengen vanwege de gevaren in het verkeer. “Daarmee dragen ze zelf ook bij aan extra verkeersonveiligheid. Terwijl samen naar school lopen of fietsen voor kinderen het ideale moment is om praktijkervaring op te doen. En het levert ook een kwaliteitsmoment op.”

Uit recent VVN-onderzoek blijkt dat 69 procent van alle Nederlanders graag ziet dat schoolomgevingen veiliger worden dan nu. De organisatie onderstreept die uitkomst en concludeert dat gemotoriseerd vervoer rondom scholen te vaak tot onveilige situaties leidt.

“Op de vraag wie de grootste bijdrage kan leveren om het verkeer veiliger te maken, staan ‘automobilisten’ met stip op één. Hieruit blijkt dus dat niet alleen ouders en kinderen er verstandig aan doen om vaker lopend of fietsend eropuit te gaan, maar in feite iedereen die een auto bezit.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden