Oproep tot cordon sanitaire rond Hart voor Bloemendaal

De gevoelstemperatuur in het Bloemendaalse bestuur heeft een nieuw dieptepunt bereikt. College en ambtelijke organisatie roepen de de raad op om een cordon sanitaire te vormen rond de fractie van Hart voor Bloemendaal.

null Beeld ANP
Beeld ANP

In een brief aan de raad, ondertekend door burgemeester, wethouders en vijf ambtenaren, luiden de schrijvers de noodklok over de manier van opereren van de tweemansfractie.

Uit de brief: ‘Ambtenaren krijgen in de raad of de commissie persoonlijke aanvallen te verduren en worden zo de politieke arena ingetrokken. Op sociale media worden ambtenaren publiekelijk belachelijk gemaakt, beschimpt of gepersifleerd.’

Oorlogspad

Hart voor Bloemendaal is de partij van Marielys Roos en Rob Slewe. De laatste kwam in de vorige raadsperiode als mede-eigenaar van landgoed Elswoutshoek in conflict met het gemeentebestuur en is sinds zijn verkiezing ook als raadslid op oorlogspad.

De fractie bestookt het college met brieven, vragen en moties, ook over kwesties waar Slewe als privépersoon bij betrokken is. Het aantal klachten en integriteitsmeldingen over ambtenaren wordt in de brief buitenproportioneel genoemd.

De impact op het ambtelijk apparaat is groot volgens de brief. ‘Onze medewerkers zijn bijzonder weerbaar en loyaal, maar de rek is er zo langzamerhand uit. Wij maken ons hier ernstig zorgen over.’

De schrijvers vragen de raad om stelling te nemen tegen Hart voor Bloemendaal door de brief te agenderen, aanvallen op ambtenaren publiekelijk af te keuren en afspraken te maken over de omgangsvormen.

Rob Slewe spreekt namens Hart voor Bloemendaal van een aanval op de fractie. Hij ontkent namen van ambtenaren naar buiten te hebben gebracht, anders dan die van de gemeentesecretaris. “Daar zijn afspraken over gemaakt in het presidium. Het wordt ze kennelijk te heet onder de voeten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden