Nieuws

Oproep Kaag (D66) en Klaver (GroenLinks): ga niet in colleges met Forum en PVV

Politieke partijen moeten na de gemeenteraadsverkiezingen niet in een college stappen met Forum voor Democratie en de PVV. Die oproep van D66-leider Sigrid Kaag en GroenLinks-leider Jesse Klaver, vandaag op bijeenkomsten van hun partijen, wordt omarmd door VVD en CDA.

Hans van Soest en Hanneke Keultjes
D66-leider Sigrid Kaag houdt een toespraak tijdens de kick-off van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.  Beeld ANP
D66-leider Sigrid Kaag houdt een toespraak tijdens de kick-off van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.Beeld ANP

Volgens Klaver is Forum bezig met ‘een systematische aanval op de democratische rechtsstaat’ en moeten ‘democratische partijen’ een ‘duidelijke grens trekken’. “Dat doe je niet alleen met woorden, dan keur je niet alleen af, dan onderneem je actie.” Kaag benadrukt dat de gemeenteraadsverkiezingen niet over landelijke politiek gaan. Toch riep ze in haar toespraak andere partijleiders op ook voor de verkiezingen ‘extremistische partijen uit te sluiten’.

De gelijkluidende boodschap van D66 en GroenLinks was volgens de twee partijen geen afgesproken werk. De boodschap raakte wel een snaar bij VVD-leider Mark Rutte en CDA-leider Wopke Hoekstra, die zich later die dag ook tegen lokale samenwerking met FvD en PVV keerden.

Op een campagnebijeenkomst in Leiden zei Rutte dat hij de VVD-afdelingen niet ziet samenwerken met de partijen ‘gezien wat er de afgelopen tijd is gebeurd’. “Ik denk niet dat het nodig is, maar desnoods roep ik ze ertoe op.” Hoekstra stelde dat het aan de lokale afdelingen is maar vindt ook dat ‘het niet kan’. Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers herhaalde zaterdagnacht een in een NPO1-radioprogramma dat hij samenwerken met FvD en PVV ‘niet geloofwaardig’ vindt. “Ook niet lokaal.”

Volgens Kaag maken die partijen ‘bevolkingsgroepen verdacht’, spreken ze over ‘tribunalen’, intimideren ze Kamerleden, maken ze journalisten verdacht en bagatelliseren ze de Holocaust, door die te vergelijken met coronamaatregelen. “Het extremisme draagt op straat foute vlaggen of een fakkel. In de Tweede Kamer draagt het een das. En nu klopt het op de deuren van raadzalen in alle delen van Nederland.”

FvD-Kamerleden dreigden andere politici recentelijk in debatten met ‘tribunalen’ en leek in een coronadebat op te roepen tot wetteloosheid. Kamervoorzitter Vera Bergkamp greep toen in. Zij besloot vrijdag vaker in te grijpen.

Campagneaftrap

Kaag verwijt Forum voor Democratie en PVV dat ze ‘gevoelens van angst en rancune exploiteren voor politiek gewin’. Bij de campagneaftrap zei ze wel dat haar partij niet de rug wil keren naar de kiezers van die partijen. “Mensen die zich in de steek gelaten voelen. Waar te veel armoede, discriminatie en eenzaamheid is. En waar de overheid niet altijd in staat is gebleken naast mensen te staan.”

GroenLinks

“GroenLinks gaat niet samen met extreemrechts deelnemen aan het gemeentebestuur,” zei Klaver zaterdagmiddag op het GroenLinks-partijcongres in Rotterdam. Hij vindt ook de PVV een partij die de rechtsstaat ondermijnt. Ook hij roept zijn collega-partijleiders op ‘dezelfde democratische grens te trekken’.

“Wij willen na de gemeenteraadsverkiezingen onderhandelen over woonbeleid en verbetering van sociale voorzieningen,” aldus Klaver. “Niet over de spelregels van de democratische rechtsstaat. Die staan vast.” Formeel beslissen lokale GroenLinksafdelingen overigens zelf met wie zij in het gemeentebestuur stappen.

Brabant

Veel politieke partijen sloten samenwerking met Forum voor Democratie en de PVV al in de verkiezingscampagne van 2021 uit. Lokaal gebeurde dat nog niet zo stellig. In het Brabantse provinciebestuur werkten VVD en CDA vanaf 2020 nog korte tijd samen met FvD. De twee partijen kwamen daar later van terug na ‘een groot aantal FvD-incidenten’ (CDA) en problemen met de ‘bestuurlijke stabiliteit’ (VVD), na het vertrek van een FvD-Statenlid.

Klaver vreest dat Nederland afkoerst op politiek geweld, zoals dat op 6 januari 2021 ook in de VS gebeurde. Een onderzoekscommissie bekijkt of toenmalig president Trump een rol had bij het opjutten van een woedende menigte. “Het is één rechte glijbaan naar geweld. Laat het in Nederland niet zover komen. Ook hier zijn er politici die mensen ophitsen, tegenstanders intimideren en zich weigeren neer te leggen bij besluiten van democratische meerderheden. Het is tijd om op te staan en een duidelijk signaal te laten horen: dit is niet normaal. Dit is niet acceptabel in een democratie.”

‘Arrogant’

PVV-leider Geert Wilders noemde D66 en GroenLinks in een boze tweet ‘de nieuwe fascisten’. Volgens hem is het ‘arrogant’ om 1 miljoen PVV-stemmers ‘in het foute kamp te stoppen’. FvD liet weten niet met D66 en GroenLinks te willen besturen.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 14, 15 en 16 maart. Forum voor Democratie doet dit jaar in een vijftigtal gemeenten mee, PVV in een dertigtal. D66 in ruim 250, GroenLinks in 228. In een recente peiling van I&O Research staan Forum en PVV op winst ten opzichte van de uitslag van de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018. D66 en GroenLinks staan in die peiling op verlies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden