Nieuws

Oproep De Jonge: ‘Neem eerlijk deel van coronapatiënten over uit piekregio’s’

Testlocaties kampen met een enorme toestroom, Limburgse ziekenhuizen uiten een noodkreet over een ‘zorginfarct’. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vraagt geduld en roept ziekenhuizen op een ‘eerlijk deel’ van coronapatiënten over te nemen vanuit piekregio’s.

Niels Klaassen
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid Beeld ANP
Demissionair minister Hugo de Jonge van VolksgezondheidBeeld ANP

“We moeten niet op basis van dagelijkse berichten opeens andere maatregelen nemen, dat moet op basis van een goed OMT-advies,” zei De Jonge dinsdagmiddag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. “Dat advies krijgen we later deze week.”

GGD’en verspreid over het land kampen met een enorme toename van het aantal coronatestafspraken. GGD GHOR Nederland spreekt van een ‘explosieve toename’ waardoor een online afspraak maken nu geregeld mislukt en de telefoonlijn ook overloopt.

“Probeer het dan later nogmaals,” herhaalt De Jonge het advies. “In anderhalve week tijd is het aantal tests gestegen van ruim veertigduizend naar 75.000 per dag. Er was een opschalingsplan, maar de werkelijkheid van vandaag was niet voorzien in de prognoses. Het gaat veel rapper. Dus het is waanzinnig wat de GGD nu laat zien. We kunnen deze week wel eens meer dan één miljoen tests uitgevoerd zien, indrukwekkend dat we dat voor elkaar krijgen met elkaar in dit landje.”

Zorginfarct

Kamerleden reageren geïrriteerd over het feit dat de gemeentelijke gezondheidsdiensten overvallen lijken door de nieuwe golf. “Wachtrijen lopen op, soms is de capaciteit juist afgeschaald, hoe kan dit?,” vroeg GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld zich af. En PvdA’er Attje Kuiken vindt het onverantwoord dat het kabinet pas vrijdag besluit over eventuele nieuwe restricties. “Ziekenhuizen kunnen het nu niet aan,” refereert ze aan de noodkreet van Limburgse ziekenhuizen die stellen dat er nu een zorginfarct dreigt.

‘We stevenen rechtstreeks af op een zorginfarct en het hele systeem loopt vast. Dat betekent feitelijk een code zwart op lokaal niveau’, melden de bestuurders van hospitalen in onder meer Roermond, Maastricht en Sittard.

Maar volgens De Jonge is het landelijk nog niet alarmfase één, met momenteel bijna 1600 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie ruim 300 op de ic’s. Er liggen nu duizend mensen op de intensivecareafdelingen (covid en non-covid opgeteld). “Ze kunnen opschalen naar 1350 plekken in totaal. Maar in Limburg is het druk, zeker. We hebben een opschalingsplan gemaakt, daar moeten de ziekenhuizen zich wel aan houden. Dus als het noodzakelijk is om patiënten te verplaatsen moeten andere ziekenhuizen wel hun fair share nemen, het moet eerlijk worden verdeeld.”

Boosterprik

Het kabinet wil wel sneller beginnen met de boosterprik, de extra inenting die het immuunsysteem moet oppeppen. Dat zou pas vanaf december gebeuren, maar De Jonge kijkt of het eerder kan, ook na kritiek van experts en Kamerleden.

“Daarover wil ik vrijdag meer melden. Half oktober hebben we de Gezondheidsraad opnieuw advies gevraagd over de boosterprik. Dat was uit voorzorg: de afname van immuniteit tegen ernstige ziekte zien we namelijk nog niet echt in de Nederlandse gegevens. Maar toch hebben we na positief advies van de raad de uitvoering in gang gezet. Dan vind ik vier weken een reële termijn. Maar natuurlijk heb ik dingen in gang gezet om eerder te beginnen, zoals u ook zegt. Natuurlijk.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden