Nieuws

Oproep D66: sla handen ineen voor snelle Lelylijn

Politieke partijen moeten een ‘mini-stembusakkoord’ sluiten om de Lelylijn, een snelle spoorverbinding tussen Lelystad en Groningen, uit de grond te stampen. Die oproep doet D66 maandag tijdens het Noordelijk Lijsttrekkersdebat.

Edwin van der Aa
D66 roept op om een akkoord over een snellere verbinding naar het noorden van het land te sluiten. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
D66 roept op om een akkoord over een snellere verbinding naar het noorden van het land te sluiten.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Volgens D66-fractieleider Rob Jetten noemen bijna alle verkiezingsprogramma’s een betere verbinding tussen de Randstad en Groningen als politieke wens. “Dan is dit het moment om het ijzer te smeden en een Pact van het Noorden te sluiten.” D66 wil dat de voorstanders in de campagne én daarna samen optrekken om dit project van de grond te krijgen.

De Lelylijn is de beoogde nieuwe spoorverbinding tussen Groningen/ Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Emmeloord en Lelystad. Als de flitslijn er ligt, zal een treinrit van bijvoorbeeld Schiphol naar Groningen iets meer dan een uur duren; ongeveer de helft van de huidige reistijd.

Snelwegen ontlasten

De nieuwe lijn moet verder een aantal steden aansluiten op het landelijke net, het bestaande spoorwegnet ontlasten en voorkomen dat de A6 en A7 dichtslibben.

Toch werd het project in de eerste ronde niet geselecteerd voor geld uit het Groeifonds van voormalig minister van Economische Zaken Eric Wiebes en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra.

Zij zouden het plan voor de snelle spoorverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland hebben afgeschoten, omdat het in de huidige opzet niet zou voldoen aan de gestelde voorwaarden. Een aangevuld plan kan alsnog meedoen in de volgende ronde.

Jetten: “Misschien komt de Lelylijn niet als eerste uit de rekenformules van het Groeifonds, maar wij vinden het maatschappelijk belang zo groot, dat de lijn er moet komen.”

Demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven heeft het project (verwachte kosten tussen de 5 en 10 miljard euro) inmiddels opgenomen in het Toekomstbeeld OV. Jetten vindt het goed om nu ‘politieke lef’ te tonen. “Laten we samen zeggen: we willen die lijn!”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden