Plus

Oproep aan boerenactievoerders: ‘Stop met de levensgevaarlijke acties’

Brandstichting, mest- en asbestdumpingen langs de snelweg: de boerenacties escaleerden gisteren nog verder. Voor de politiek, veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat en de politie is de maat vol.

Het Parool
Voertuigen rijden langs mest en ander puin dat door boeren op de A50 bij Apeldoorn gedumpt is.  Beeld SEM VAN DER WAL/ANP
Voertuigen rijden langs mest en ander puin dat door boeren op de A50 bij Apeldoorn gedumpt is.Beeld SEM VAN DER WAL/ANP

Minister Mark Harbers (Infrastructuur) heeft geen goed woord over voor de protestacties woensdag op diverse snelwegen. “Iedereen mag demonstreren, maar dit soort acties moet stoppen,” aldus de bewindsman.

Boze boeren lieten woensdagochtend onder meer brandende strobalen, afval, asbest en mest achter op verschillende snelwegen. Harbers: “De blokkades hebben wegen beschadigd, gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaakt en de brandstichting was door de droogte gevaarlijk voor de gehele omgeving.” Op de A32 bij Meppel reed een auto op een stapel achtergelaten puin; voor zover bekend raakte daarbij niemand gewond.

Rijkswaterstaat werkt er volgens Harbers hard aan om de wegen weer begaanbaar te maken. Dat gaat niet zonder slag of stoot: de opruimwerkzaamheden werden gestaakt nadat betrokken aannemers met de dood werden bedreigd.

Justitieminister Dilan Yeşilgöz waarschuwt de boeren die zich schuldig hebben gemaakt aan vernieling, brandstichting en bedreiging: “Je verliest niet alleen in rap tempo begrip voor je acties. Waar mogelijk spoort de politie je op. Een strafblad heeft gevolgen. Gebruik je verstand.”

Bart Kemp, voorman van boerenprotestbeweging Agractie, vindt het ‘niet aan hem’ om de acties af te keuren. Volgens hem zijn het ‘wanhoopssprongen van boeren die geen beweging van de overheid zien’. Mark van den Oever van Farmers Defence Force: “Zij vinden dat het afgelopen moet zijn met de boerenacties? Wij vinden dat het afgelopen moet zijn met het achterlijke stikstofbeleid. Dit stopt voorlopig niet.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden