Nieuws

Oprichter 113 Zelfmoordpreventie Jan Mokkenstorm overleden

De oprichter van van 113 Zelfmoordpreventie Jan Mokkenstorm (1962) is maandag overleden, heeft de hulplijn en website laten weten.

Het Parool
Jan Mokkenstorm. Beeld Daniel Cohen
Jan Mokkenstorm.Beeld Daniel Cohen

Psychiater Mokkenstorm richtte 113 Zelfmoordpreventie in 2009 op vanwege het taboe op praten over zelfmoord of gedachten aan een zelfverkozen dood.

Mensen met suïcidale gedachten en hun naasten kunnen voor hulp naar de stichting bellen. Ook geeft het platform online therapie, trainingen en een zelfhulpmodule.

De stichting is uitgegroeid tot hét centrum voor zelfmoordpreventie in Nederland. De psychiater schuwde niet in gesprek te gaan met politici, beleidsmakers en zorgverzekeraars. Zo ging hij met ProRail in gesprek om oplossingen te bedenken om het aantal zelfmoordpogingen op het spoor terug te dringen.

Ook internationaal probeerde de oprichter meer bewustzijn voor zelfmoord te creëren. Hij richtte het Suicide Prevention Action Network op, waarbij zeventien gezondheids- en ziekenhuissystemen zich aansloten om gegevens uit te wisselen en te analyseren over zelfmoord.

Het was bekend dat Mokkenstorm ernstig ziek was. Hij had alvleesklierkanker.

Mokkenstorm studeerde geneeskunde in Maastricht en werd in de Valeriuskliniek in Amsterdam opgeleid tot psychiater en psychotherapeut. Hij was naast directeur van 113 waarnemend geneesheer-directeur bij GGZingeest, waar hij zich ook met zelfmoordpreventie bezighield en met patiëntveiligheid. In maart van dit jaar promoveerde Mokkenstorm met een proefschrift over strategieën om zelfmoord te voorkomen. Hij was erelid van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Vorig jaar werd Mokkenstorm benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de onderscheiding van loco-burgemeester Marjolein Moorman tijdens het 10-jarig jubileum van de stichting.

In 2016 sprak Het Parool met Jan Mokkenstorm over het taboe op zelfmoord. “Zelfs bij de dokter is het onderwerp vaak taboe. De patiënt durft het niet te zeggen en de dokter durft er niet naar te vragen, omdat vaak onduidelijk is wat de volgende stap moet zijn. De aansluiting met de zorg die nodig is, moet worden versterkt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden