Oppositie wil met een ‘grote minderheid’ formatiedebat afdwingen

Met een ‘grote minderheid’ van vijftig leden moet het mogelijk zijn een debat over de kabinetsformatie af te dwingen, zeggen Kamerlid Pieter Omtzigt en de partijen Volt en JA21.

Het Parool
De partijen onderhandelen op landgoed De Zwaluwenberg over de vorming van een nieuwe regering.  Beeld ANP
De partijen onderhandelen op landgoed De Zwaluwenberg over de vorming van een nieuwe regering.Beeld ANP

Er zou een tussenoplossing in het reglement van orde – waarin de vergaderregels van de Tweede Kamer staan – opgenomen moeten worden, omdat de coalitie een debat steeds tegenhoudt, zeggen de partijen tegen het ANP. Voor een debat over de kabinetsformatie zou dan slechts steun van vijftig leden nodig zijn, stellen ze voor.

Dat is noodzakelijk, vinden de partijen, zeker nu deze en de vorige kabinetsformatie zo lang duurde.

Waar blijft een update over de onderhandelingen?

Een deel van de oppositie vraagt al tijden om een debat met Johan Remkes en Wouter Koolmees, de informateurs, over de voortgang van de formatie. Ook Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft al meerdere keren aangedrongen bij diezelfde informateurs op een update over de onderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie over een coalitieakkoord.

Donderdag schreven Remkes en Koolmees in een briefje alleen dat de onderhandelingen inmiddels ‘vergevorderd’ zijn. Er stond ook dat ze de Kamer na volgende week opnieuw informeren.

De meerderheid houdt een debat tegen

“Dit is wel heel, heel karig,” reageerde Omtzigt op de brief. Hij baalt dat ‘de onderhandelende meerderheid’ steeds een debat over de formatie tegenhoudt. Voor een regulier debat is namelijk een meerderheid nodig. “Daarmee wordt de controlerende functie van de minderheid feitelijk uitgehold. Daarom dienen we vandaag het voorstel in om dat te herstellen,” zegt het Kamerlid.

‘Een treinreiziger heeft meer kans op informatie dan een Kamerlid’

Volgens Voltleider Laurens Dassen is het ‘onderdeel van de democratische controle’ om ook met een minderheid een debat te kunnen eisen, zeker nu de formatie zo lang duurt. “We zien dat iedereen informatie krijgt over de formatie behalve de Tweede Kamer zelf,” zegt hij. “Een treinreiziger heeft tegenwoordig meer kans op informatie over de formatie dan een Kamerlid,” voegt fractievoorzitter Joost Eerdmans van JA21 daaraan toe. “Het is de hoogste tijd dat de Kamer de regie terugpakt!”

In de bestaande regels bestaat al de mogelijkheid om met steun van dertig leden (van de 150) een debat aan te vragen. Dit geldt overigens niet voor formatiedebatten. Daarvoor is een meerderheid nodig. De indieners pleiten voor een minimum van vijftig om te voorkomen dat een klein deel van de oppositie de mogelijkheid aangrijpt om elke dag een debat aan te vragen. Informateurs en onderhandelende partijen zijn namelijk wel gebaat bij enige rust, zeggen de partijen.

Het Reglement van Orde wordt binnenkort vernieuwd door een groep Kamerleden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden