Opnieuw minder positieve tests, ook minder dan zevendaags gemiddelde

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend is bij 9872 mensen het coronavirus vastgesteld. Dat is minder dan het weekgemiddelde van 11.768 en ook minder dan maandag, toen 11.212 positieve tests werden gemeld.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM benadrukt overigens dat weekcijfers een betrouwbaarder beeld geven van de verspreiding van het virus.

Waar het besmettingscijfer kromp, groeide het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. In totaal behandelen ziekenhuizen nu 2289 coronapatiënten. Dat zijn er 127 meer dan maandag, een toename van bijna 6 procent op één dag. De toename valt volledig toe te schrijven aan verpleegafdelingen. Op de intensive cares liggen net als maandag 586 mensen met Covid-19. Twee van hen zijn overgebracht naar Duitsland.

Het RIVM meldde maandag 116 nieuwe sterfgevallen door corona, fors meer dan maandag: toen werden 31 sterfgevallen gemeld. Dit betekent niet dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Cijfers komen soms met vertraging binnen.

Tekst loopt door onder de grafiek

‘Alle seinen op rood’

Naast het aantal dagelijks besmettingen, publiceerde het RIVM ook de cijfers over afgelopen week. ‘Alle seinen staan nog steeds op rood,’ vatte het instituut samen. De reden: de laatste zeven dagen zijn er opnieuw fors meer besmettingen dan een week eerder, in totaal 82.340. Daarvan zijn er vanwege een computerstoring wel circa 6000 toe te schrijven aan de week daarvoor.

Het aantal ziekenhuisopnames en aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen nam ook fors toe. Het RIVM registreerde afgelopen week 472 overlijdens, een week eerder waren het er 398. Juist vanwege die forse druk op de ziekenhuizen wordt alle planbare zorg afgeschaald, zo meldde minister Tamara van Ark dinsdag.

Tekst loopt door onder de grafiek

Niet verwonderlijk

Het is niet verwonderlijk dat de lockdown in de eerste week nog niet heeft geleid tot een daling van het aantal besmettingen. De incubatietijd van het virus is volgens het RIVM gemiddeld vijf tot zes dagen en maximaal 14 dagen. Wie nu klachten krijgt, kan het virus nog voor de lockdown hebben opgelopen. Van alle mensen die coronaklachten krijgen, ontwikkelt 99 procent die binnen 10 dagen na de besmetting.

Nog altijd worden bij jongeren de meeste besmettingen ontdekt. Het aantal meldingen per 100.000 mensen is het hoogst in de leeftijdsgroep van 13 tot 17 jaar, gevolgd door de groep van 18 tot 24 jaar. Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is nauwelijks gewijzigd. Het RIVM becijfert het nu op 1,25. Het stond vorige week op 1,24, de week daarvoor nog een stuk lager, op precies 1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden