Nieuws

Opnieuw levenslang, maar ook vrijspraak in liquidatieproces Eris

De rechtbank heeft donderdag opnieuw een verdachte tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld in een moordzaak die onderdeel is van het omvangrijke liquidatieproces Eris, rond motorclub Caloh Wagoh. Een tweede verdachte werd vrijgesproken. Tegen beide mannen was levenslang geëist.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

In het Eris-proces werden afgelopen dinsdag ook al drie mannen veroordeeld tot de langst mogelijke straf.

Volgens de rechtbank staat vast dat Ferrel T. (35) betrokken was bij de liquidatie van de 25-jarige Amsterdammer Justin Jap Tjong. T. heeft hem op 31 januari 2017 in de val gelokt, wat leidde tot zijn dood in Amsterdam-Osdorp. Jap Tjong werd tientallen keren van dichtbij beschoten.

De advocaat van T. laat weten dat hij het vonnis nog met zijn cliënt moet bespreken, maar zegt vrijwel zeker te weten dat die zich er niet bij neerlegt. Medeverdachte Guyno O. (30) is door de rechtbank vrijgesproken omdat niet bewezen kan worden dat hij weet had van de liquidatie. Het Openbaar Ministerie kan nog niet aangeven of het in hoger beroep gaat tegen de vrijspraak.

Over de aanwezigheid van de beide verdachten in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol bleek een misverstand te bestaan. Beide mannen waren niet aanwezig, maar hadden dat wel graag willen zijn, zo bleek op het laatste moment. De rechtbank tuigde daarom nog snel een livestream-verbinding op en na ruim een uur vertraging kon de rechtbankvoorzitter de uitspraak voorlezen.

Hakim Changachi

Het motief voor de moord op Jap Tjong ligt in een andere moord, die op Hakim Changachi (31), op 12 januari 2017 in Utrecht. Jap Tjong zou de chauffeur zijn geweest bij deze moordexpeditie, T. en O. de schutters. T. en O. zijn eerder tot lange celstraffen veroordeeld voor onder meer deze moord, die eigenlijk een ander doelwit zou hebben gehad.

Changachi werd aangezien voor het eigenlijke doelwit, een man die in dezelfde flat woonde. Toen plannen werden gemaakt om het eigenlijke doelwit alsnog dood te schieten, zou Jap Tjong bang zijn geworden. Ruim twee weken na de moord werd hij zelf doodgeschoten. Een door de advocaat van T. geopperd alternatief scenario, dat hij geen weet had van de vergelding, noemt de rechtbank niet aannemelijk. “T. heeft een cruciale rol gespeeld voor, tijdens en na de moord.”

De moord op Jap Tjong zou zijn gepleegd in opdracht van Caloh Wagoh-oprichter Delano ‘Keylow’ R. De voorman van de inmiddels verboden motorclub is een van de mannen die eerder deze week in het Eris-proces tot levenslang is veroordeeld.

Taghi

Met deze moord zou R. zich hebben willen bewijzen tegenover Ridouan Taghi, hoofdverdachte in dat andere omvangrijk liquidatieproces, Marengo. Taghi hoorde vorige week een levenslange gevangenisstraf tegen zich eisen. De rechtbank zal vermoedelijk niet eerder dan medio volgend jaar uitspraak in deze zaak doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden