Plus

Opnieuw klap bij Philips: alleen al in Nederland mogelijk meer dan 1000 banen op de tocht

Philips kondigt maandag opnieuw een ingrijpende reorganisatie aan. Alleen al in Nederland zou het gaan om meer dan duizend banen, melden bronnen rond het concern. Philips koerst af op een verlies van ruim 1,5 miljard euro over het afgelopen jaa

Bart-Jan van Rooij
Het hoofdkantoor van Philips, gezien vanaf de Amstel. Beeld SEM VAN DER WAL/ANP
Het hoofdkantoor van Philips, gezien vanaf de Amstel.Beeld SEM VAN DER WAL/ANP

De nieuwe reorganisatie bij Philips komt mogelijk nog harder aan dan die van drie maanden geleden. Boven op de vierduizend arbeidsplaatsen die eind oktober al werden geschrapt, komt maandag een nieuwe reorganisatie waarbij opnieuw duizenden banen op de tocht staan.

Alleen al in Nederland zouden meer dan duizend werknemers moeten vrezen voor hun baan. Dat melden bronnen rond het concern waarmee het Eindhovens Dagblad (ED) de afgelopen dagen sprak. Philips wil de aantallen niet bevestigen.

Gifbeker nog niet leeg

Topman Roy Jakobs ontvouwt maandag bij de presentatie van de jaarcijfers zijn plannen voor de komende jaren. Hij staat dan ruim honderd dagen aan het roer. Bij de bekendmaking van de sanering eind oktober werd al duidelijk dat de gifbeker met een streep door vierduizend banen nog niet leeg was. Om ‘Philips aan een sterke toekomst te helpen’, liet hij doorschemeren aan een nieuw plan te werken.

Philips moet wat Jakobs betreft eenvoudiger en flexibeler. Ook wil hij stappen zetten om de productiviteit te verhogen. Daarbij wil hij zich vooral gaan richten op producten waar in de toekomst veel vraag naar is.

Analisten: 1,5 miljard euro verlies

Philips koerst af op het eerste verlies in ruim tien jaar en het grootste in twintig jaar. Analisten verwachten dat het bedrijf over 2022 ruim 1,5 miljard euro in het rood is gekomen. Ze schatten in dat de verkopen uitkomen op 17,4 miljard euro, wat een daling van dik 5 procent zou zijn ten opzichte van 2021.

De verwachting is niet dat Philips opnieuw bedrijfsonderdelen in de etalage zet. De afgelopen tien jaar hield het concern juist ‘uitverkoop’ door het afstoten van de tv- en audioactiviteiten, de lichttak – nu Signify – en de divisie met huishoudelijke apparatuur. De huidige Philipstak persoonlijke gezondheid (scheerapparaten, tandenborstels) laat juist groei zien en bevat bovendien consumentenproducten met hoge marges. Kopers vinden voor ‘probleemtak’ Respironics lijkt onbegonnen werk.

Allerlei terugroepacties

Bij dat Philipsonderdeel speelt de affaire rond adem- en apneuapparatuur, waardoor het concern in een diepe crisis terechtkwam. In 2021 kwam naar buiten dat miljoenen apparaten wereldwijd moesten worden vervangen. Het terughalen verliep echter moeizaam en het concern kreeg daarop veel kritiek van toezichthouders, patiënten en leveranciers. Ook rond andere beademingsapparaten speelden allerlei terugroepacties.

Bij de reorganisatie die afgelopen oktober werd aangekondigd werden in Nederland 800 banen geschrapt. Aanvankelijk rekende Philips erop dat de helft daarvan via gedwongen ontslag moest worden gerealiseerd. Door natuurlijk verloop en het niet invullen van vacatures kwam dat aantal uiteindelijk uit op 163 ontslagen.

Topman Roy Jakobs ontvouwt maandag bij de presentatie van de jaarcijfers zijn plannen voor de komende jaren. Hij staat dan ruim honderd dagen aan het roer. Beeld EVA PLEVIER/ANP
Topman Roy Jakobs ontvouwt maandag bij de presentatie van de jaarcijfers zijn plannen voor de komende jaren. Hij staat dan ruim honderd dagen aan het roer.Beeld EVA PLEVIER/ANP

Bezorgdheid

De bij Philips actieve vakbonden zijn nog niet ingelicht over de omvang van een geplande reorganisatie. Dat gebeurt pas zondag, zeggen onder meer FNV, CNV en VHP2. Over de hoeveelheid ontslagen willen alle bonden bij Philips, naast bovengenoemde drie is ook De Unie bij de onderneming actief, niet speculeren. Wel geven ze hun bezorgdheid aan. “We hopen dat het beperkt blijft,” zegt Suat Koetloe van De Unie, die wel aangeeft dat er al een tijdje onzekerheid heerst bij het personeel.

Dat beeld heeft ook Colette van Wezel van VHP2. “We horen nu al dat personeel naar werk elders zoekt.” Zij is bang dat er broodnodige kennis verdwijnt bij Philips. CNV-bestuurder Arjan Huizinga had al ‘wel het beeld dat de aankomende ronde zwaarder zou worden’ dan die in het najaar. “Maar dat weten we dus in het weekend pas.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden