Nieuws

Opnieuw explosie bij Poolse supermarkt Beverwijk

Bij een explosie in het winkelcentrum Beverhof in Beverwijk is zaterdagochtend de gevel van een Poolse supermarkt fors beschadigd. Het gaat om dezelfde super die woensdag al werd getroffen, zegt een woordvoerder van de politie.

Het Parool
Medewerkers van de technische recherche doen onderzoek bij winkelcentrum Beverhof in Beverwijk na de explosie van woensdag.

 Beeld ANP
Medewerkers van de technische recherche doen onderzoek bij winkelcentrum Beverhof in Beverwijk na de explosie van woensdag.Beeld ANP

“De hele gevel ligt eruit. Het is vrij heftig,” aldus de voorlichter. “Ook is de glazen pui beschadigd.”

In Velsen-Noord is zaterdagochtend een uitgebrande auto gevonden. De politie onderzoekt of dit met de explosie te maken heeft. Een groot deel van de omgeving bij de winkel is afgezet. De explosieve opruimingsdienst EOD en de forensische opsporing komen ter plaatse om verder onderzoek te doen, aldus de woordvoerder. Er zijn geen woningen ontruimd.

Dinsdag en woensdag waren er explosies bij winkels met de naam Biedronka in Heeswijk-Dinther, Aalsmeer en Beverwijk. De winkels zijn geen onderdeel van een keten, maar dragen alleen dezelfde Poolse naam.

De eigenaar van de winkels in Beverwijk en Aalsmeer is ervan overtuigd dat een concurrent achter de aanslagen zit. Dat zei Mohamed Mahmoed in een interview met De Telegraaf. “Er zijn meerdere partijen die azen op deze markt,” aldus Mahmoed.

De burgemeester van Aalsmeer, Gido Oude Kotte, besloot vrijdag de winkel in Aalsmeer voor onbepaalde tijd te sluiten. Omdat niet duidelijk is wat het motief is voor het plaatsen van de explosieven, bestaat er volgens de burgemeester ‘mogelijk een verhoogd risico voor opnieuw een ernstige openbare ordeverstoring’.

Ook Beverwijkse supermarkt blijft dicht

Burgemeester Martijn Smit van Beverwijk heeft het pand van de Poolse supermarkt in het winkelcentrum Beverhof gesloten en laat de omgeving 24 uur per dag bewaken. Hij heeft dit besloten nadat de supermarkt zaterdagochtend vroeg voor de tweede keer werd getroffen door een explosie.

“Ik kan me voorstellen dat deze gebeurtenissen voor onrust zorgen bij onze inwoners. Daarom laat ik de omgeving 24 uur per dag bewaken,” aldus Smit. “Dit is een ongehoorde aanval op de openbare orde. Ook al is de achtergrond nog in onderzoek, feit is dat we dit absoluut niet kunnen tolereren in onze samenleving.”

De explosie van zaterdag was zwaarder dan die van woensdag en heeft ook veel schade aangericht aan het winkelcentrum. Hierdoor moet ook een aantal andere winkels dicht blijven. “Ik leef mee met onze ondernemers die op deze wijze getroffen worden,” zegt Smit.

De burgemeester bracht zaterdag aan het einde van de ochtend een bezoek aan het winkelcentrum en de Poolse supermarkt. Hij sprak daar onder anderen met winkeliers.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden