Opnieuw code oranje: het gaat flink onweren

Voor de derde keer deze week geeft het KNMI code oranje af voor verwacht onweer met zware windstoten. De waarschuwing geldt voor een groot deel van het land, met uitzondering van Zeeland, Noord-Brabant, Zuid- en Noord-Holland. In die provincies geldt voorlopig een code geel.

Het gaat flink onweren, hagelen en er zijn zware windstoten van 70 tot 100 kilometer per uur mogelijk.

In tegenstelling tot donderdag wordt het vrijdag weer warm. In de middag is het in vrijwel heel het land zo’n 23 tot 27 graden. “Jazeker op veel plaatsen zomerse warmte,” aldus meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza.

Vanuit het zuidwesten neemt geleidelijk de bewolking toe en kunnen er weer forse regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen. In het tweede deel van de middag en in de avond trekken deze buien van zuidwest naar noordoost over het land.

Lokaal kan in korte tijd veel neerslag vallen. “De buien gaan hier en daar weer voor zeer slecht weer zorgen. Probleem is altijd dat met buien moeilijk is aan te geven waar precies het slechte weer gaat komen,” legt Klaassen uit. “We hebben wel het beeld dat de buien in een lijn overtrekken, maar de activiteit op de buienlijn is lang niet overal gelijk. Dit zal betekenen dat veel mensen het weer als niet heftig gaan ervaren terwijl anderen de volle lading krijgen.”

De op komst zijnde buien, bliksem en hagel gaan gepaard met (zware) windstoten rond de 70 tot 100 kilometer per uur. Klaassen: “Lokaal misschien wel meer en in korte tijd veel regen waardoor er zeer plaatselijk wateroverlast kan ontstaan. Al met al kan het slechte weer hooguit een uur aanhouden.”

Vlagerig

Vrijdagavond verlaten de buien geleidelijk aan het land en wordt het vrijwel overal droog. Ook komen er opklaringen. Zaterdag kan er dan hier en en daar een regenbui vallen. “Van deze buien verwachten we weinig problemen,” meent Klaasen. “Wat zaterdag wel opvalt en hinderlijk kan zijn is de wind.”

De wind waait zaterdag uit zuidwestelijke richting en is matig tot krachtig. Aan zee is de wind enige tijd hard. In de kustgebieden, in het noorden en rond het IJsselmeer zijn er windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur mogelijk. Dieper landinwaarts houden de meteorologen rekening met windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. Klaassen: “Dergelijke wind en windstoten kunnen best voor hinder zorgen. Zeker bomen en takken die al een optater hebben gehad de afgelopen dagen zijn kwetsbaar.”

Later zaterdag neemt de wind geleidelijk iets af.

Avondspits

Vrijdag trekken veel mensen eropuit vanwege het lange pinksterweekend waardoor het extra druk zal zijn op de Nederlandse wegen. De grootste verkeersdrukte wordt verwacht op de wegen naar de Veluwe, het zuiden van Limburg in verband met festival Pinkpop, naar de kust en naar de veerdiensten richting Waddeneilanden. Ook op de wegen in het midden van het land en Zeeland is het waarschijnlijk tot in de vroege avond druk. De ANWB denkt dat de piek tussen 15.00 en 19.00 uur ligt.

Code oranje geldt vanmiddag vanaf 16.00 tot 19.00 uur. “Het zou zomaar kunnen dat een deel van de avondspits net met de buien te maken gaat krijgen,” zegt Klaassen.

Dinsdag en woensdag werd code geel in de loop van de avond bijgesteld naar code oranje vanwege de intensiteit van het noodweer. In vrijwel heel Nederland trokken stevige buien over die lokaal voor veel schade en overlast zorgden.

Pinksteren redelijk rustig

Tijdens de pinksterdagen is de wind rustig en ook het weer laat zich van een vriendelijke kant zien. Er waait zondag een zwakke tot matige zuidwestenwind en de zon breekt nu en dan door. In vrijwel heel het land blijft het droog. Maandag neemt de kans op een bui weer toe. “Maar het betreft hier regenbuitjes, zwaar weer wordt er niet verwacht,” stelt de weerman gerust. De temperatuur ligt op beide dagen tussen 17 en 20 graden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden