Opnieuw brand in zendmasten, nu twee in Almere

Opnieuw is er brand geweest in zendmasten, het ging dit keer om twee zendmasten in Almere. Beide branden waren snel onder controle, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio. De politie onderzoekt de oorzaak. Of ze zijn aangestoken is nog niet duidelijk.

ANP
De bekabeling van een zendmast voor mobiele netwerken in Nuenen is zwaar beschadigd geraakt brand. De politie gaat uit van brandstichting.  Beeld ANP
De bekabeling van een zendmast voor mobiele netwerken in Nuenen is zwaar beschadigd geraakt brand. De politie gaat uit van brandstichting.Beeld ANP

De afgelopen dagen hebben op diverse plaatsen zendmasten in de fik gestaan. Zo was er zaterdag in Tilburg een brandje bij een kast van de zendmast. Ook heeft er afgelopen week in het Brabantse Oudenbosch brand gewoed in twee zendmasten, waarbij het volgens de politie vermoedelijk om brandstichting ging. Ook bij twee zendmasten in het Brabantse Veldhoven heeft brand gewoed. In Groningen werd geprobeerd brand te stichten in een zendmast. Ook is aangifte gedaan van brandstichtingen in zendmasten in Liessel, Beesd, Rotterdam en Nuenen.

Protest tegen 5G

Het is niet duidelijk waarom zendmasten doelwit zijn van brandstichters. Vorig jaar constateerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat er groeiend protest is tegen zendmasten vanwege de uitrol van het 5G-netwerk. Volgens actievoerders zou de straling van antennes slecht zijn voor de gezondheid en het milieu. Ook zou door sommige complotdenkers worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie noemde het in brand steken van zendmasten zaterdag een “aanval op onze hulpdiensten en daarmee onze samenleving". Hij noemt het "levensgevaarlijk."

Van de complottheorieën moet de bewindsman niets weten. "Er is geen enkele aanleiding om die zendmasten verdacht te maken." Grapperhaus benadrukt dat 5G "er nog helemaal niet is". Hij heeft mensen opgeroepen zich bij de politie te melden als ze iets weten over de "roekeloze" daders.

Onderzoek naar straling

Gezondheidsinstituut RIVM en het Agentschap Telecom deden onderzoek naar de straling. Daarin kwam naar voren dat de hoeveelheid straling in de ether door het gebruik van het hele snelle mobiele internet 5G veilig lijkt te zijn. In het onderzoek staat dat uit de eerste metingen en berekeningen aan 5G-systemen blijkt dat de blootstelling aan de elektromagnetische velden van losse antennes en gebruikerstoestellen lager is dan de limieten die de Europese Unie aanbeveelt.

Wel moeten vervolgmetingen uitwijzen hoe de blootstelling zich ontwikkelt als de 5G-systemen breder in gebruik worden genomen en hoe die blootstelling gemeten kan worden als meerdere gebruikers tegelijk contact hebben met een zender, zo concludeerden de onderzoekers.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden