Ophef rond officier van justitie die Akwasi ontsloeg van vervolging

Er is ophef ontstaan rond de officier van justitie die namens het Openbaar Ministerie (OM) de beslissing ondertekende om rapper Akwasi niet te vervolgen. Jacobien Vreekamp werkte tot voor kort samen met Kick Out Zwarte Piet (KOZP)-activist Mitchell Esajas. Tot 20 juli zaten beiden in het bestuur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA).

Het Parool
Rapper Akwasi.  Beeld ANP
Rapper Akwasi.Beeld ANP

De Telegraaf werpt de vraag op of het handig is om een officier die daarnaast een functie bij het meldpunt bekleedde te laten oordelen over Akwasi’s dreigende taal richting Zwarte Piet. Een woordvoerder van het OM zegt het probleem niet te zien. “De officier heeft de kwestie besproken in overleg met meerdere officieren. Het is niet zo dat dit een individuele beslissing is.”

Naar aanleiding van de berichtgeving twijfelt onder anderen PVV-leider Geert Wilders aan de objectiviteit van de officier van justitie Jacobien Vreekamp. Hij reageert op Twitter op de berichten. ‘Als dit waar is dan is het OM corrupter dan corrupt. En dan gaan we Rutte daarover op de grill leggen komende week.’

Geweld

Tijdens de de Black Lives Matterdemonstratie op de Dam op 1 juni zei Akwasi: ‘Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik ’m hoogstpersoonlijk op zijn gezicht.’ Die uitspraak leidde tot veel verontwaardiging en werd gezien als aankondiging van of een oproep tot geweld tegen Zwarte Piet. 44 mensen deden aangifte.

Het Openbaar Ministerie oordeelde dat zijn uitspraak opruiend en daarmee strafbaar is maar vervolgt hem voorlopig niet, omdat hij in een verklaring afstand heeft genomen van zijn woorden. Een woordvoerder van het Amsterdamse Openbaar Ministerie benadrukt dat de zaak tegen Akwasi ‘onder voorwaarden’ is geseponeerd, en dat hij alsnog kan worden vervolgd voor het opruien op de Dam als hij opnieuw in de fout gaat.

CDA-Kamerlid pleit voor ‘dubbele heroverweging’ in zaak-Akwasi

Het zou goed zijn als er een ‘dubbele heroverweging’ komt in de zaak rond de uitspraak van rapper Akwasi over Zwarte Piet tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juni in Amsterdam. Dat twittert CDA-Kamerlid en voormalig officier van justitie Chris van Dam zondag.

Van Dam schrijft dat dit soort beslissingen nooit door één officier wordt genomen. ‘Geen twijfel over intenties, maar het beeld dat ontstaat - rond dit gepolariseerde thema - is niet goed. Een dubbele heroverweging zou goed zijn,’ twittert het Kamerlid. In een reactie op een vraag hoe hij die dubbele heroverweging ziet, antwoordt Van Dam: ‘1. Eens dat tweede beoordeling juridisch niets uitmaakt, maar maatschappelijk wel 2. Ik denk dat een heroverweging om lid/voorzitter van bestuur discriminatie bureau 020 te zijn op z’n plaats is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden