Ophef over folders voor partydrug 3-MMC in brievenbus

In de gemeente Berkelland (Gelderland) is verontwaardiging ontstaan vanwege de verspreiding van reclamefolders voor de partydrug 3-MMC. Burgemeester Joost van Oostrum kan niet ingrijpen. ‘Het is een legaal product.’

Jelle Boesveld en Esther Rouwenhorst
Cocaïne, waarvan het effect vergelijkbaar is als 3-MMC. Beeld Thinkstock
Cocaïne, waarvan het effect vergelijkbaar is als 3-MMC.Beeld Thinkstock

Een opmerkelijke folder viel in februari bij inwoners van Berkelland en Hof van Twente in de brievenbus. Op een flyer in felle kleuren biedt een onbekend persoon de verslavende partydrug 3-MMC aan. “Volstrekt onaanvaardbaar,” stelde de Berkellandse burgemeester Joost van Oostrum al.

Met de folder wordt de aankoop van 3-MMC heel makkelijk gemaakt. Via QR-codes die leiden naar een website kan een bestelling worden geplaatst. De drug wordt vervolgens via de post bezorgd, zegt de aanbieder. “Te gek voor woorden,” zei Van Oostrum eerder. “Op tv mag op bepaalde tijdstippen geen reclame worden gemaakt voor producten die ongezond zijn. En dit mag wel?”

Legaal

Ja, dat mag dus, moest de Berkellandse burgemeester de gemeenteraad deze week tot zijn verdriet meedelen. Van Oostrum heeft navraag gedaan bij juristen. “3-MMC is een legaal product, en dus mogen er ook folders over verspreid worden. Ik kan er niets tegen doen. Het wachten is op een landelijk verbod.”

De synthetische drug heeft effecten die het midden houden tussen die van cocaïne en xtc. Met als verschil dat 3-MMC goedkoop en legaal verkrijgbaar is via Nederlandse webshops. De designerdrug is sinds 2012 op de markt en de laatste tijd steeds meer in trek bij jongeren uit Twente en de Achterhoek. De drug wordt door gebruikers ook wel Poes genoemd en is een opvolger van 4-MMC, ook wel bekend als Miauw Miauw.

Brandbrief naar minister

Voorganger 4-MMC is inmiddels verboden. Een wetsvoorstel om ook 3-MMC op de lijst van verboden middelen te krijgen, heeft door coronadrukte vertraging opgelopen. Samen met zes andere burgemeester uit de Achterhoek heeft Van Oostrum eind vorig jaar een brandbrief gestuurd naar minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Zij willen dat er haast wordt gemaakt met het wetsvoorstel.

Als het aan Van Oostrum ligt, gaat de wetgever een stap verder en komt er een verbod op alle synthetische drugs. “Want als er een truc wordt uitgehaald en 3-MMC straks wordt opgevolgd door bijvoorbeeld 2-MMC, loopt de wetgever weer achter de feiten aan. In Nederland moet gewoon een totaalverbod op synthetische drugs komen, want het is troep. Dit spul wil je gewoon niet op de markt hebben.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden