PlusNieuws

Operatie inhaalzorg: ook niet-covidzorg wordt gespreid over ziekenhuizen

Nog dit jaar moeten veel van de naar schatting 140.000 uitgestelde ingrepen ingehaald worden. Het gaat vooral om niet-acute operaties aan bijvoorbeeld knie of heup. Spreiding van patiënten door het land is nodig.

Niels Klaassen
Minder acute planbare zorg wordt zoveel mogelijk dit jaar nog ingehaald, desnoods met een uitloop naar begin 2022 Beeld Getty Images
Minder acute planbare zorg wordt zoveel mogelijk dit jaar nog ingehaald, desnoods met een uitloop naar begin 2022Beeld Getty Images

Dat zegt minister voor Medische Zorg Tamara van Ark (VVD) over de ‘operatie inhaalzorg’ die binnenkort van start gaat. Naar schatting moeten er nog 140.000 operaties uitgevoerd worden, betrokkenen taxeren het aantal gemiste verwijzingen zelfs op 1,4 miljoen (voornamelijk in de eerste golf).

Momenteel is nog ruim een derde van de operatiekamers gesloten door de covid-drukte. Maar nu het aantal coronapatiënten hard daalt – het kabinet vervroegt zelfs de versoepelingen – maken ziekenhuizen plannen om uitgestelde ingrepen snel uit te voeren. Van Ark stuurde woensdagavond een brief hierover naar de Tweede Kamer.

Kern daarbij is regionale spreiding en samenwerking. Coronapatiënten worden blijvend verdeeld over ziekenhuizen in het hele land om overal vergelijkbare ruimte te houden voor reguliere zorg. Patiënten die op deze reguliere operaties wachten krijgen straks de vrijheid om na overleg met hun arts naar een ander ziekenhuis te gaan als dat tijd scheelt. Ook zorgverzekeraars gaan actief bemiddelen. “De patiënt moet straks echt op tijd weten waar hij of zij aan toe is. Wanneer volgt de behandeling bij de eigen arts, en als dat te lang duurt: kan de ingreep sneller in een ziekenhuis of privékliniek elders?”

Categorieën

De operaties zijn ingedeeld in categorieën. Acute ingrepen konden ook tijdens de covidpiek veelal gewoon doorgaan, uitgestelde chemobehandelingen en niertransplantaties moeten de komende tijd als eerste worden ingehaald.

Andere, minder acute planbare zorg (een staaroperatie, galblaasverwijdering of nieuwe heup) wordt zoveel mogelijk dit jaar nog ingehaald, desnoods met een uitloop naar begin 2022. “Dat is heel ingrijpend,” zegt Van Ark. “Je kunt medisch misschien zeggen: ‘dit is te verantwoorden’, maar mensen kunnen heel veel baat hebben bij een snelle operatie aan de heup of een hernia.” Toezichthouders zien toe op wachttijden, desnoods kan de minister ingrijpen als deze te veel oplopen. “Maar ik wil niet meteen gaan zwaaien met waarschuwingen.”

Om de druk op ziekenhuizen te verlichten worden ook huisartsen, privéklinieken en revalidatiecentra ingeschakeld, digitale consulten blijven mogelijk. Financiële blokkades worden uit de weg geruimd, al wil Van Ark niet vooruitlopen op eventuele extra kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden