Belgische en Nederlandse toeristen die vastzaten in een hotel op Tenerife waar het coronavirus was vastgesteld, arriveren op de luchthaven Oostende-Brugge in Belgie.

Uitleg

Op vakantie tijdens de coronacrisis: wat te doen?

Belgische en Nederlandse toeristen die vastzaten in een hotel op Tenerife waar het coronavirus was vastgesteld, arriveren op de luchthaven Oostende-Brugge in Belgie.Beeld ANP

Nu het coronavirus om zich heen grijpt regent het telefoontjes van (toekomstige) vakantiegangers bij reisorganisaties, verzekeraars en financieel vergelijkers. Wat moet je als je binnenkort een trip gepland hebt? En: hoe slim is het om nu te boeken voor vertrek later dit jaar?

Natasja de Groot

1. Je hebt een vakantie naar Tenerife in het vooruitzicht (of een andere door het coronavirus getroffen plek), wat moet je dan?

Zolang het ministerie van Buitenlandse Zaken geen code rood of oranje heeft afgegeven, is er eigenlijk geen reden om niet te gaan. Wie toch twijfelt, kan natuurlijk altijd annuleren. Houd er alleen wel rekening mee dat dit je geld kan kosten, ook als je een annuleringsverzekering hebt.

“Angst is geen reden om te annuleren,” weet Bas Knopperts van Independer. Volgens de financieel vergelijker keert de standaard annuleringsverzekering – het gros van de Nederlanders heeft zo’n verzekering – alleen bij ziekte of overlijden uit. Een virusuitbraak is bij de meeste verzekeraars geen geldige reden om te annuleren. Slechts een enkele verzekeraar biedt dit aan, maar alleen in de uitgebreidste annuleringsverzekering, de zogenaamde allriskpolis.

2. Wat als de overheid een negatief reisadvies afgeeft?

Ook in dat geval biedt de annuleringsverzekering weinig soelaas; net als bij een virusuitbraak valt een negatief reisadvies bij de meeste verzekeraars niet onder de dekking, tenzij het dus om die uitgebreide polis gaat. Toch is er gelukkig wel (een beetje) goed nieuws voor de getroffen reiziger: bij een negatief reisadvies kun je namelijk terecht bij je reisorganisatie, vertelt woordvoerder Audrey Denkelaar van Corendon.

“Wanneer het ministerie van Buitenlandse Zaken afraadt om naar een bepaalde bestemming af te reizen omdat er code rood is afgegeven, of als de reis feitelijk niet meer uitvoerbaar is, bijvoorbeeld omdat een vliegveld is gesloten, dan kun je je reis kosteloos omboeken of annuleren.” Dat goede nieuws geldt overigens alleen voor wie een pakketreis heeft geboekt.

3. En wat als je losse vliegtickets of een los hotel hebt geboekt?

Dat kan nadelig uitpakken, zegt woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond. “In een situatie waar het wordt afgeraden om naar een bestemming te gaan, kunnen mensen die alleen een vlucht hebben geboekt in principe nergens aanspraak op maken. Zij kunnen uiteraard annuleren, maar dat kost ze geld. Dat geldt ook als de overheid een negatief reisadvies heeft afgegeven,” benadrukt zij. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden wel aan om de vlucht kosteloos te annuleren of om te boeken naar een andere periode.

4. Wat als er tijdens je vakantie een uitbraak plaatsvindt, zoals onlangs in het hotel op Tenerife?

De lokale autoriteiten bepalen dan wat er gebeurt. Het zou kunnen dat gasten in het hotel, zoals dus in Tenerife, in quarantaine worden geplaatst. Daar heeft de Nederlandse overheid of de touroperator geen zeggenschap over.

5. Krijgen reizigers die in een quarantainehotel zitten de extra kosten wel vergoed?

Houd je vast: de touroperator neemt slechts de eerste drie overnachtingen voor zijn rekening. Die extra overnachtingen, de terugvlucht, de extra maaltijden of andere kosten komen allemaal voor rekening van de klanten, zegt directeur Frank Oostdam van de ANVR, de brancheorganisatie voor bedrijven in de reisbranche. “En dan is het te hopen dat mensen een reisverzekering hebben,” vult Knopperts van Independer aan. Een reisverzekering biedt dekking voor mensen die op reis zijn.

6. Wat gebeurt er als er negatief reisadvies wordt afgekondigd terwijl je net op die bestemming bent?

Als je al op reis bent en het reisadvies net is veranderd in code rood, dan moet de reisorganisator hulp en bijstand bieden. Alles wat in een pakketreis zit (vlucht én accommodatie) dient de touroperator te regelen. Voor wie zelf een los ticket en hotel heeft geboekt, geldt dat hij de kosten voor het annuleren zelf moet betalen of dus kan claimen op zijn reisverzekering. Dat geldt ook voor alle kosten die gemaakt zijn als je ergens noodgedwongen langer moet blijven.

7. Misschien beter om even te wachten met het boeken van je reis voor de zomervakantie?

Vanwege alle coronaperikelen zijn reisorganisaties aan het stunten met prijzen. Zo kun je bijvoorbeeld voor minder dan 400 euro een reis boeken van 9 dagen met een vlucht en hotel in Brazilië. Of het verstandig is om dat te doen, moet iedereen natuurlijk zelf beslissen.

Het advies van reisorganisaties aan klanten is om zich voordat zij op reis gaan, goed te informeren over de plek van bestemming én de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden. Knopperts van Independer heeft nog wel een tip aan reizigers: mocht je op reis gaan, kijk bij het afsluiten van je reis- en annuleringsverzekering naar de voorwaarden en kijk voor een uitgebreide dekking waarop een negatief reisadvies is gedekt. Let op: weinig verzekeraars bieden een dergelijke dekking aan en bovendien geldt dat de verzekering moet zijn afgesloten voordat het negatieve reisadvies werd bekendgemaakt.

Volg alles over het coronavirus in ons blog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden