PlusLijstje

Op vakantie? Dit zijn de coronaregels per land

Het coronavirus is in heel Europa op zijn retour. Nu het aantal nieuwe besmettingen daalt, durft Nederland langzamerhand aan vakantie te denken. Maar waar moet je rekening mee houden als je op reis gaat? Een overzicht per land.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Italië

Wat is de situatie?
Voor heel Italië geldt vanaf 10 juni een geel reisadvies. Reizigers hoeven hierdoor na terugkomst uit Italië geen negatieve PCR-test te laten zien in Nederland.

Wat zijn de regels?
Om Italië binnen te komen moet iedereen van 2 jaar of ouder een negatieve test kunnen overleggen die niet ouder is dan 48 uur. Dit geldt ook voor mensen die gevaccineerd zijn. Vakantiegangers moeten daarnaast te allen tijde een ondertekend reisformulier bij zich hebben, waarin zij verklaren zich aan de geldende maatregelen te houden. In Italië geldt een avondklok van 00.00 uur tot 05.00 uur, met uitzondering van de regio's Ligurië, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Umbrië, de Abruzzen, Molise en Sardinië. De verwachting is nu dat deze op 21 juni wordt opgeheven.

Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, gesloten ruimten en op plekken waar het moeilijk is afstand te houden, zoals markten.

Wat kun je wel en niet doen?
Terrassen zijn open van 05.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds. Winkels zijn ook open, net als theaters, stranden, bioscopen en musea. Op sommige plekken is reserveren verplicht. Discotheken en attractieparken zijn gesloten. Voor buitenevenementen geldt een maximum van duizend mensen.

null Beeld AP
Beeld AP

Spanje

Wat is de situatie?
De Nederlandse overheid heeft voor Spanje een oranje reisadvies afgegeven, met uitzondering van de Canarische eilanden en de Balearen: die hebben een een geel advies. Voor de ‘oranje’ landen geldt een quarantaineplicht van tien dagen bij terugkomst in Nederland. Deze kan verkort worden als je na vijf dagen negatief getest wordt.

Wat zijn de regels?
Waar mogelijk moet 1,5 meter afstand gehouden worden. De Spaanse premier heeft bekend gemaakt dat het dragen van mondkapjes op straat vanaf 26 juni niet meer hoeft. In publieke binnenruimtes is het dragen van een mondkapje vanaf zes jaar nog wel verplicht. Ga je op vakantie naar Spanje? Dan heb je geen PCR-test meer nodig, maar wel een negatieve antigentest of een vaccinatiebewijs. Documenten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn. Ook is de horeca weer open en mogen mensen, zij het beperkt, weer naar evenementen zoals voetbalwedstrijden.

Wat kun je wel en niet doen?
Winkels, restaurants en cafés zijn open met beperkte capaciteit en openingstijden. Ook kun je reserveren bij hotels en campings. Musea, theaters en attractieparken zijn beperkt toegankelijk. Bioscopen, discotheken en nachtclubs zijn gesloten.

Griekenland

Wat is de situatie?
Voor het grootste deel van Griekenland geldt weer een geel reisadvies. De Zuid-Egeïsche eilanden van Griekenland, waaronder Kos, Mykonos en Rhodos, stonden tijdelijk op oranje, maar krijgen vanaf donderdag 17 juni weer reislabel geel. De Noord-Egeïsche eilanden en Ionische eilanden stonden al op geel.

Wat zijn de regels?
Er geldt in het hele land een avondklok tussen 00.30 en 05.00 uur. Daarnaast dient 1,5 meter afstand gehouden te worden en is een mondkapje in alle publieke ruimtes en in het openbaar vervoer verplicht. De maximale groepsgrootte buiten is negen. Ben je van plan naar Griekenland te reizen? Dan is een negatieve PCR-test verplicht, behalve bij een volledig vaccinatiebewijs (inclusief tweede prik).

Wat kun je wel en niet doen?
Alleen winkels zijn open. Een terrasje pakken kan wel met maximaal zes personen per tafel. De hotels en campings mogen gasten ontvangen. Musea en buitenbioscopen zijn toegankelijk, theaters en attractieparken zijn dicht.

België

Wat is de situatie?
Ook België heeft een oranje reisadvies.

Wat zijn de regels?
Nederlanders die meer dan 48 uur in België verblijven moeten verplicht zeven dagen in quarantaine. Op de eerste en zevende dag moet een PCR-test worden afgenomen. Ook moet vooraf verplicht een zogeheten Passagier Lokalisatie Formulier worden ingevuld voor iedereen van 12 jaar en ouder. Mondkapjes zijn verplicht in alle publieke binnenruimten.

Wat kun je wel en niet doen?
De Belgische terrassen zijn open tot 22.00 uur, er mogen maximaal vier mensen aan één tafel zitten. Winkels zijn open, net als musea, pretparken en dierentuinen. Bioscopen en theaters zijn dicht. Er geldt een alcoholverbod tussen 20.00 uur en 05.00 uur.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Duitsland

Wat is de situatie?
Voor heel Duitsland geldt vanaf 10 juni een geel reisadvies. Nederlanders die terugreizen vanuit het land hoeven daardoor geen negatieve test meer te laten zien bij de grens.

Wat zijn de regels?
Wie langer dan een dag in Duitsland wil verblijven, moet zich vooraf registreren en een PCR-test laten zien van maximaal 72 uur oud of een bewijs van volledige vaccinatie. Quarantaine is verplicht voor mensen die zich pas in Duitsland laten testen. Voor een verblijf korter dan 24 uur is geen test en registratie nodig. Dat geldt ook voor een bezoek aan eerstegraads familie voor maximaal drie dagen.

Een mondmasker is verplicht in publieke ruimten voor mensen van 7 jaar en ouder. In sommige deelstaten moet dit een medisch FFP2-masker zijn. Ook moet in sommige deelstaten een mondkapje gedragen worden als mensen uit meerdere huishoudens in één auto zitten.

Vanaf 25 juni worden de regels versoepeld en mogen gevaccineerde mensen van buiten de EU

Wat kun je wel en niet doen?
Hotels, campings en bungalowparken zijn alleen open in staten met een lage besmettingsgraad. Dit kan dus van week tot week veranderen. Ook de andere maatregelen kunnen per deelstaat verschillen. Zo zijn in Beieren culturele evenementen in de buitenlucht weer toegestaan voor maximaal 250 personen, maar geldt in Thüringen nog een avondklok van 22.00 tot 05.00 uur. Essentiële winkels zijn in het hele land open.

Frankrijk

Wat is de situatie?
Ook voor Frankrijk geldt een oranje reisadvies; de Nederlandse regering adviseert dus om alleen noodzakelijke reizen naar Frankrijk te maken.

Wat zijn de regels?
Alle EU-reizigers boven de 11 jaar moeten bij aankomst in Frankrijk een negatieve PCR-test en een 'erewoordverklaring' kunnen overleggen. De test mag maximaal 72 uur oud zijn. Niet EU-reizigers moeten verplicht zeven dagen in quarantaine.

Vanaf 9 juni is het voor personen die volledig zijn gevaccineerd niet meer nodig bij aankomst een negatieve coronatest te tonen. Dit geldt voor reizigers vanuit EU-landen die met een van de vier in Europa goedgekeurde coronavaccins zijn ingeënt: AstraZeneca, Janssen , Moderna of Pfizer.

In Frankrijk is een avondklok van kracht tussen 21.00 uur en 06.00 uur. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en in gebouwen. Met mondkapje dienen mensen waar mogelijk 1 meter afstand te houden, zonder mondkapje is dat 2 meter.

Wat kun je wel en niet doen?
Op 19 mei is 'fase 2' van het versoepelingsplan ingegaan. Dit betekent dat niet-essentiële winkels weer open zijn. Op terrassen mogen maximaal zes mensen aan een tafel zitten. In de buitenlucht zijn groepen van maximaal tien personen toegestaan. Musea, bioscopen en theaters zijn weer open en mogen maximaal 800 mensen (binnen) of 1000 mensen (buiten) ontvangen. Hiervoor gelden speciale protocollen.

Kroatië

Wat is de situatie?
Voor bijna heel Kroatië geldt vanaf donderdag 17 juni weer een geel reisadvies. Alleen reizen naar de regio Sjeverna Hrvatska worden nog afgeraden; dat gebied blijft op oranje staan.

Wat zijn de regels?
Nederlandse reizigers hoeven bij aankomst in Kroatië geen negatieve PCR-test meer te laten zien, en in quarantaine is ook niet meer nodig. Ook bij terugkomst in Nederland kunnen vakantiegangers weer hun gang gaan; 10 dagen in quarantaine hoeft niet meer.

Wat kun je wel en niet doen?
De Kroatische horeca is geopend van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds 12 uur, dus zowel binnen als buiten op het terras uit eten gaan is mogelijk. In publieke binnenruimten geldt nog wel een mondkapjesplicht.

undefined

Portugal

Wat is de situatie?
Voor het hele land, inclusief de Azoren en andere eilanden, geldt een geel reisadvies.

Wat zijn de regels?
Reizigers hoeven bij (en na) een bezoek aan Portugal niet meer in quarantaine. Wel moet iedereen van 2 jaar en ouder bij binnenkomst een negatieve PCR-test laten zien, die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen. Voor iedereen vanaf 10 jaar geldt een mondkapjesplicht. De mondkapjes moeten binnen én buiten gedragen worden als het niet mogelijk is om 2 meter afstand te houden.

Wat kun je wel en niet doen?
Cafés en restaurants zijn open. Per tafel mogen binnen maximaal zes mensen zitten en buiten maximaal tien. Vakantiegangers kunnen in Portugal ook naar het theater, museum, attractiepark of bioscoop. Deze zijn allemaal weer geopend.

Turkije

Wat is de situatie?
Het reisadvies voor Turkije staat op oranje.

Wat zijn de regels?
Wie naar Turkije gaat moet het bezoek 72 uur (of korter) voor vertrek registeren bij de Turkse overheid. Reizigers vanaf 6 jaar moeten een negatieve PCR-test kunnen laten zien, ook die mag niet ouder zijn dan 72 uur. Ook wanneer je met de auto of per boot naar Turkije gaat is zo’n negatieve testuitslag verplicht.

Er geldt in Turkije een lockdown van vrijdag 21.00 uur tot maandagochtend 05.00 uur en op doordeweekse avonden van 21.00 uur tot 05.00 uur, deze geldt echter niet voor toeristen. Zij kunnen vrij bewegen.

Wat kun je wel en niet doen?
Winkels zijn doordeweeks open tot 20.00 uur. In de weekenden is de verkoop van niet-noodzakelijke producten, waaronder alcohol, verboden. Restaurants zijn alleen open voor afhaal. Stranden die horen bij hotels zijn toegankelijk voor hotelgasten. Openbare stranden zijn gesloten, net als musea, theaters, bioscopen en attractieparken.

Verenigd Koninkrijk

Wat is de situatie?
Voor het hele Verenigd Koninkrijk, inclusief de Kanaaleilanden en de Isle of Man, geldt een oranje reisadvies.

Wat zijn de regels?
Bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk is een negatieve PCR-test verplicht voor iedereen van 11 jaar of ouder. De testuitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur. Ook moeten reizigers in quarantaine en is het verplicht om voor vertrek al afspraken te maken voor een PCR-test op dag 2 en dag 8 van het verblijf in het VK. Quarantaine kan worden ingekort tot vijf dagen als je op de vijfde dag na aankomst opnieuw een coronatest doet en de uitslag negatief is. De kosten voor deze test zijn voor eigen rekening.

Het dragen van mondkapjes in publieke buitenruimten is in Engeland en Wales verplicht voor iedereen vanaf 11 jaar. Schotland hanteert een leeftijdsgrens van 5 jaar en Noord-Ierland van 13 jaar.

Wat kun je wel en niet doen?
Het openbare leven is in Groot-Brittannië weer grotendeels op gang gekomen. Restaurants en pubs zijn open, evenals winkels, musea, theaters, bioscopen en attractieparken. Binnen mogen maximaal zes mensen, of twee huishoudens samenkomen. Buiten geldt een maximale groepsgrootte van dertig mensen.

Andere bestemmingen

Naast Malta, krijgen IJsland, Polen en Roemenië vanaf donderdag 17 juni ook een groen reisadvies. In die landen geldt vooralsnog geen risico meer. Voor Portugal, Finland, Ierland, Oostenrijk, Luxemburg, Tsjechië, Slowakije, Zwitserland, delen van Noorwegen en delen van Spanje en Griekenland geldt een geel reisadvies. Buiten Europa staan Saba en Sint Eustatius op groen en Aruba, Bonaire, Curaçao, Rwanda, Sint Maarten en Thailand op geel. Wie naar deze landen afreist, hoeft bij terugkomst in Nederland niet in quarantaine en ook geen negatieve test te laten zien.

Oranje reisadvies

Voor landen met een oranje reisadvies geldt: alleen noodzakelijke reizen. Reizigers zijn verplicht bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine te gaan. Bij een negatieve test op dag 5, wordt de quarantaine opgeheven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden