PlusAchtergrond

Op reis? De nieuwe quarantaineregels zijn overal anders

Verschillende Europese landen stellen beperkingen in voor reizigers uit het buitenland. De maatregelen over en weer leveren een complex beeld op.

Het Parool
Reizigers bij de teststraat op Schiphol. Beeld ANP
Reizigers bij de teststraat op Schiphol.Beeld ANP

Veel Europese regeringen stellen nieuwe maatregelen in omdat het aantal coronabesmettingen weer oploopt en ook Nederland is daarbij voor sommige andere landen verdacht. Zo voert Oostenrijk scherpere grenscontroles in en Britten die nu nog terugkomen van vakantie in Frankrijk of Nederland moeten twee weken in thuisquarantaine.

Het Britse voorbeeld lijkt navolging te krijgen in andere Europese landen, en sommige gaan zelfs nog verder. Zo kleurt Nederland rood op de kaarten van de Noorse overheid, net als onder meer Polen, Roemenië en Tsjechië. Iedereen die uit die landen naar Noorwegen komt, moet tien dagen in quarantaine blijven.

Negatieve coronatest vereist

Litouwen sluit vanaf maandag zelfs de grenzen voor reizigers uit Nederland vanwege het aantal besmettingen hier. Alleen mensen met een werk- of verblijfsvergunning mogen het Baltische land nog in. Ook in Estland en Letland zijn reizigers uit Nederland niet meer welkom, net als in Finland.

Nederland raadt ondertussen zelf reizen af naar Zweden, Kroatië, Roemenië, Bulgarije en Malta. Hetzelfde geldt voor de regio Antwerpen en verschillende gebieden in Frankrijk (Parijs en Marseille) en delen van Spanje.

De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz heeft aangekondigd dat hij de grenscontroles wil aanscherpen. Vanaf maandag moeten reizigers uit een aantal landen een negatieve coronatest kunnen voorleggen, anders moeten zij in quarantaine. Dit geldt voor mensen uit delen van Spanje, Zweden, Roemenië en Bulgarije. Daar komt vanavond ook Kroatië bij, waar veel Oostenrijkers op vakantie zijn.

Geen Europese coördinatie

Kroatië was voor de Duitse overheid al langer een verdachte bestemming. Berlijn heeft er delen van Spanje aan toegevoegd. In bepaalde gebieden in Spanje zijn disco’s en clubs al enkele dagen geleden gesloten vanwege de oplopende besmettingsgraad in een aantal regio’s. Ook Italië sluit disco’s en clubs, zelfs die in de buitenlucht.

Reizigers uit Spanje, Kroatië, Malta en Griekenland moeten zich laten testen als ze in Italië aankomen. Griekenland eist van reizigers uit een aantal landen een negatieve test – het gaat onder meer om Nederland, Spanje en Zweden.

In Frankrijk stijgt het aantal besmettingen weer, een van de redenen voor de Britse regering om reizigers uit dat land vanaf zaterdag quarantaine op te leggen. Dat besluit veroorzaakte vrijdag een stroom van terugkerende vakantiegangers die op tijd in Groot-Brittannië hoopten te zijn. Ook wie vanuit Nederland naar Groot-Brittannië reist, moet in quarantaine.

Van Europese coördinatie lijkt bij alle maatregelen ondertussen geen sprake. Elke regering voert haar eigen beleid, op basis van een eigen interpretatie van de cijfers.

Wie op vakantie ging naar drukke gebieden had er misschien wel rekening mee gehouden, maar desondanks ging het dit weekend snel. Binnen een dag verschoot het reisadvies voor Brussel, maar ook Parijs, Marseille en het gebied rond Aix-en-Provence in Frankrijk van een code geel naar oranje. Voor het Spaanse Madrid, Ibiza en Mallorca, Burgos, Salamanca, Almeria en Navarra paste het ministerie van Buitenlandse Zaken het advies eveneens dusdanig aan. Wie gisteren of vanaf maandag uit die gebieden thuiskomt, moet twee weken in quarantaine.

Op dit moment gelden in Nederland ook beperkingen voor Zweden, Bulgarije, Roemenië, Kroatië, Aruba en Malta. In het Verenigd Koninkrijk, Finland, Estland, Letland en Litouwen moeten reizigers uit Nederland eerst twee weken in quarantaine.

Negatieve coronatest nodig voor vluchten

Wie vanaf nu met het vliegtuig naar Griekenland wil, zal eerst moeten bewijzen vrij van het coronavirus te zijn. Passagiers op vluchten van Nederland naar Griekenland moeten namelijk vanaf maandag na aankomst in het vakantieland aantonen dat ze niet met corona zijn besmet. Daarvoor moeten ze een negatieve zogeheten PCR-test Covid-19 kunnen overleggen. De verklaring ( die in het Engels moet zijn) mag hooguit 72 uur oud zijn en geldt voor alle reizigers met uitzondering van kinderen tot 10 jaar. De verplichting geldt ook voor reizigers die op een andere manier dan per vliegtuig naar Griekenland willen.

“Reizigers die zo’n test niet in hun bezit hebben mogen niet mee het vliegtuig in,” zegt een woordvoerster van KLM, die onder meer op Athene vliegt. De medische tak van de maatschappij, KLM Health Services, verzorgt op afspraak Covid-19 PCR-testen voor reizigers. Dat kost 145 euro. Op Schiphol is ook een zogenaamde teststraat ingericht door de GGD Noord-Kennemerland, maar die is uitsluitend gericht op aankomende reizigers. “Het gaat alleen om geselecteerde vluchten die uit landen komen die een code oranje of rood hebben meegekregen,” aldus de GGD.

Volgens brancheorganisatie ANVR moeten reisorganisaties die vakanties naar Griekenland aanbieden reizigers goed informeren. “Maar in de eerste plaats is de reiziger zelf verantwoordelijk om voor zo’n verklaring te zorgen. De Griekse overheid verlangt ook negatieve testen van reizigers die vanuit België, Tsjechië, Spanje en Zweden naar Griekenland willen reizen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden