PlusEconomie

Op papier is er werk voor iedereen

De krapte op de arbeidsmarkt bereikt een nieuw record. Tegenover bijna elke werkloze staat nu een vacature. De werkloosheid is voor het eerst lager dan bij het begin van de crisis in 2008.

Bart Van Zoelen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek. Beeld ANP
Het Centraal Bureau voor de Statistiek.Beeld ANP

Werknemers hebben het voor het uitzoeken op de steeds krapper wordende arbeidsmarkt. De schreeuwende behoefte aan personeel komt tot uiting in een dalende werkloosheid. In het eerste kwartaal van dit jaar zat 3,4 procent van de beroepsbevolking zonder baan. Daarmee kwam de werkloosheid voor het eerst onder het niveau van voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008, toen 3,6 procent langs de kant stond.

Tegelijk is het aantal vacatures verder opgelopen. De spanning op de arbeidsmarkt bereikt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ongekende hoogten. Vorig kwartaal waren er 88 vacatures per 100 werklozen, terwijl dat er één kwartaal eerder nog 80 waren. In twee jaar tijd is de spanning op de arbeidsmarkt meer dan verdubbeld.

Programmeurs

Vooral in de zorg, de horeca, de zakelijke dienstverlening en de industrie nam de werkgelegenheid toe. Vorig jaar bleken dit voor Amsterdam al de sectoren waar werkgevers alleen met de grootst mogelijke moeite nieuw personeel weten te vinden. In de ICT en de techniek is de krapte ook al langer hoog. Van alle beroepen was de roep om elektriciens en programmeurs in Amsterdam nog het grootst, bleek vorig jaar uit onderzoek van UWV. Mbo-scholen en gemeenten proberen hier samen op in te spelen, zoals in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost.

De spanning op de arbeidsmarkt kan verdere groei van de economie afremmen als werkgevers geen geschikt personeel kunnen vinden. Het nieuwste groeicijfer dat eveneens vanmorgen bekend werd, geeft daar nog geen bewijs voor. In het eerste kwartaal van 2019 is de Nederlandse economie met een half procent gegroeid, evenveel als het laatste kwartaal van 2018. Over het hele jaar ligt de groei op 1,7 procent, terwijl dat een jaar eerder 2,2 procent was.

Lat hoger leggen

Duidelijk is wel dat ook Nederlanders die al lange tijd werkloos zijn, ervan profiteren dat werkgevers genoodzaakt zijn om de lat lager te leggen. Vorig kwartaal waren 108.000 mensen langdurig werkloos. Een jaar eerder waren dat er nog 28.000 meer.

De krapte op de arbeidsmarkt betekent niet dat de lonen sterk oplopen. Dat zou je mogen verwachten, zegt ook het CBS, maar de cao­-lonen stijgen mondjesmaat. Wel ziet het CBS sinds anderhalf jaar het aantal vaste banen langzaam toenemen. In de jaren daarvoor zat de groei van de werkgelegenheid vooral in meer flexwerk, zodat Nederland inmiddels bijna 2 miljoen flexwerkers telt. Vorig kwartaal waren er volgens het CBS voor het eerst minder flexwerkers dan een jaar eerder. Opmerkelijk is verder dat het aantal zzp’ers gestaag blijft stijgen.

Vergrijzing

Verder valt op hoe lang de banengroei aanhoudt. Al vanaf het tweede kwartaal van 2014 stijgt de werkgelegenheid en sindsdien zijn er ruim 860.000 banen bijgekomen. Daarmee worden de cijfers uit de jaren 2004 tot 2008 overtroffen, toen Nederland ook de personeels­tekorten zag oplopen en vanwege de vergrijzing hardop werd gedacht over een toekomst waarin geen Nederlander nog werkloos hoefde te zijn. Destijds kwamen er in 4,5 jaar tijd 810.000 banen bij, tot de crisis aanbrak en de werkloosheid weer snel opliep tot 7,8 procent in 2014.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden