Ook verdachten van ernstige misdrijven moeten straks dna afstaan

Ook bij verdachten van een ernstig misdrijf moet in de toekomst dna kunnen worden afgenomen. Volgens de huidige wet kan dit alleen zodra iemand is veroordeeld, maar sommige criminelen blijken dan onvindbaar.

Hanneke Keultjes
Demissionair Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Beeld ANP/Bart Maat
Demissionair Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.Beeld ANP/Bart Maat

Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil de wet veranderen zodat niet alleen bij veroordeelden, maar ook bij verdachten van een ernstig misdrijf al celmateriaal wordt afgenomen. Dat dna zou dan nog niet terechtkomen in de dna-databank, maar op een andere plek worden bewaard. Zodra een verdachte wordt veroordeeld, wordt het wel overgedragen naar de databank. Volgt er geen veroordeling, dan wordt het dna vernietigd.

Onder de radar

In de praktijk wordt het dna van 87 procent van de veroordeelden die onder de voorwaarden van de Wet dna-onderzoek bij veroordeelden vallen celmateriaal afgenomen. Toch blijft een kleine groep onder de radar, bijvoorbeeld omdat ze op vrije voeten zijn en hun gevangenisstraf ontlopen. De Tweede Kamer wilde dat ook die groep verplicht wordt om dna af te staan.

Aanleiding daarvoor was Bart van U., die in 2014 oud-D66-minister Els Borst vermoorde. Bij hem werd na een eerdere veroordeling voor wapenbezit geen dna afgenomen. Toen hij later zijn zus doodde en daarvoor werd veroordeeld, kwam zijn dna-profiel pas terecht in de databank en werd duidelijk dat hij de moordenaar van Borst was. Was zijn profiel eerder opgeslagen in de databank, dan was de moord op zijn zus mogelijk te voorkomen geweest.

Foutloos

Een commissie adviseerde Grapperhaus in 2019 al om de wet zo aan te passen dat het ook geldt voor verdachten van een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis kan worden opgelegd. Grapperhaus zei toen al dat te willen, maar ook te willen ‘waarborgen’ voor een foutloze uitvoering.

Dat moet nog verder worden uitgewerkt, schrijft hij nu aan de Tweede Kamer. ‘Een zo foutloos mogelijke uitvoering acht ik een absolute randvoorwaarde voor het conservatoir afnemen van celmateriaal,’ stelt de CDA-bewindsman. ‘De integriteit van een nieuwe wettelijke systematiek valt of staat met het kunnen garanderen van de veiligheid van de opslag, het beheer, het transport en de vernietiging van het conservatoir afgenomen celmateriaal.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden